• Artiklen opdateres
Politik

Overblik: Her har borgmesterposten skiftet parti

I 22 af landets kommuner har borgmesterkæden skiftet parti efter markante vælgerforskydninger til gårsdagens kommunalvalg. Særligt De Konservatives vælgerfremgang afspejles ved nye grønne pletter på Danmarkskortet.

Der er onsdag klokken 15 blevet valgt borgmestre i 89 ud af 98 af landets kommuner. Ud af de 89 er der 39 nye borgmestre, mens 50 siddende borgmestre er blevet genvalgt.

I 22 kommuner har borgmesterkæden skiftet ejer på tværs af partier. Særligt vælgerfremgangen hos Det Konservative Folkeparti har resulteret i en del flere grønne kommuner på Danmarkskortet. I Sønderjylland har Slesvisk Parti vundet en borgmesterpost, mens Venstre og Socialdemokratiet især i Østjylland har udvekslet borgmesterposter i en række svingkommuner.

Her får du overblikket over, hvor magten har skiftet hænder. Artiklen opdateres løbende.

Aabenraa: Den konservative borgmesterkandidat Jan Riber Jakobsen overtager embedet fra Venstres Thomas Andresen.

Bornholm: Jacob Trøst (K) er valgt som ny borgmester i kommunen, efter at De Konservative har konstitueret sig med Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Konservative havde før valget ingen mandater i kommunalbestyrelsen, og blev blot det tredjestørste parti på Bornholm efter Enhedslisten og Socialdemokratiet.

Fanø: Frank Jensen (RV) overtager borgmesterposten efter Alternativets eneste borgmester, Sofie Valbjørn, der på forhånd havde meddelt, at hun ikke ville genopstille. Radikale fik 28,9% af stemmerne i økommunen og bragede ind med fire ud af 11 pladser i byrådet, der er Danmarks næstmindste.

Glostrup: Kasper Damsgaard (S) er valgt som ny borgmester i kommunen, og dermed er Glostrup tilbage på socialdemokratiske hænder efter at have været ledet af Venstre siden 2010. Venstre gik 5,7 procentpoint tilbage ved valget.

Guldborgsund: Simon Hansen (S) overtager borgmesterkæden efter en konstituering med S, DF, Ø og SF. Dermed mister John Brædder fra Guldborgsundlisten, der før valget var en af blot to lokallister, der sad på en borgmesterpost, borgmesterposten i kommunen, som han har haft siden 2010.

Hedensted: Venstres Ole Vind er valgt som borgmester i Hedensted. Han overtager posten fra Socialdemokratiets Kasper Glyngø (S).

Hjørring: I nordjyske Hjørring Kommune har Socialdemokratiet siddet på magten siden kommunesammenlægningen i 2007, men det ændrede sig i nat. Søren Smalbro (V) er valgt som ny borgmester i kommunen med en smal konstituering bestående af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre. Socialdemokratiet går markant tilbage i kommunen og afgående borgmester Arne Boelt (S) mister embedet, som han har siddet på siden 2010.

Hvidovre: Anders Wolf Andresen (SF) er valgt som ny borgmester i kommunen, og fratager Socialdemokratiet en historisk bastion. Dermed er Helle Adelborg (S) færdig som borgmester, hvilket markerer enden på 96 års socialdemokratisk borgmesterstyre i Hvidovre.

Ishøj: Merete Amdisen (S) er valgt som ny borgmester i kommunen i en konstitueringsaftale med Venstre, Dee Konservative, Enhedslisten og SF. Efter 20 år på posten må bykongen Ole Bjørstorp - der i 2020 skiftede fra Socialdemokratiet til lokallisten Ishøjlisten, som han stiftede efter han tabte kampen om at blive Socialdemokratiets spidskandidat til borgmesterposten - dermed forlade borgmesterkontoret.

Kolding: I Kolding var der lagt op til kampvalg mellem de to politiske profiler Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V), men til stor overraskelse ender borgmesterkæden med at hænge om halsen på den konservative spidskandidat Knud Erik Langhoff, efter at han har konstitueret sig med SF, Socialdemokratiet og De Radikale.

Norddjurs: Kasper Juncher Bjerregard (V) er ny borgmester i Norddjurs Kommune, og overtager fra Jan Petersen fra Socialdemokratiet, der må afgive magten på baggrund af en markant tilbagegang efter at have vist sig noget nær urørlig gennem de seneste tre valgperioder.

Odder: Lone Jakobi (S) er valgt som ny borgmester i Odder Kommune, og Venstres Uffe Jensen taber dermed magten efter to valgperioder.

Rebild: Jesper Greth (V) er valgt som ny borgmester i kommunen, og afløser Leon Zebbelin (RV), der må aflevere borgmesterkæden efter to perioder. Dermed mister Radikale Venstre sin eneste borgmesterpost i landet.

Rudersdal: I landets næstrigeste kommune er Ann Sofe Orth (K) valgt som ny borgmester efter et imponerende valg, hvor De Konservative gik markant frem og hentede 32,9 pct. af stemmerne. Hun afløser Jens Ive (V), der siden 2012 har været borgmester. Venstre har siddet på borgmesterposten siden kommunen blev dannet i 2007, men gik 7,5 procentpoint tilbage ved dette valg.

Samsø: Søren Wiese (V) er ny borgmester på Samsø efter en konstituering mellem Venstre og Socialdemokratiet. Afgående borgmester Marcel Meijer (S) måtte se sig slået efter en valgnedgang på 9 procentpoint til partiet.

Silkeborg: Helle Gade (S) er valgt som ny borgmester i kommunen og afløser siddende borgmester Steen Vindum (V). Således kommer kommunen tilbage på socialdemokratiske hænder, efter at have været besiddet af Venstre siden 2014.

Slagelse: Knud Vincents (V) er valgt som ny borgmester i Slagelse Kommune, der er blevet udpeget som Danmarks »giftigste« kommunalbestyrelse. Den nuværende borgmester John Dyrby Paulsen (S) må vige magten efter en kaotisk periode som borgmester, hvor han kom til magten på baggrund af en usædvanlig konstituering i 2017, der oprindeligt lød på en todelt borgmesterperiode mellem ham og Villum Christensen (LA.

Solrød: Socialdemokratiets Jonas Ring Madsen er ny borgmester i Solrød efter en bred konstituering, og afløser dermed Niels Hörup (V).

Stevns: Henning Urban Dam (S) overtager borgmesterposten efter Anette Mortensen (V) som følge af en konstituering med Venstre.

Tønder: Jørgen Popp Petersen fra Slesvisk Parti, der hentede 13,3 pct. af stemmerne, er valgt som ny borgmester i Tønder. Bag sig har han Venstre, Borgerlisten, Socialdemokratiet, Nye Borgerlige og De Konservative. Dermed bliver den siddende borgmester fra Tønder Listen, Henrik Frandsen, forbigået, på trods af at lokallisten fik 29 pct. af stemmerne i kommunen.

Vejen: I Vejen Kommune er Frank Schmidt-Hansen (K) blevet valgt som borgmester efter hans parti gik næsten 10 procentpoint frem og vandt 23,3 pct. af stemmerne. Han overtager posten efter Egon Fræhr (V), der de seneste 14 år har været borgmester, men som ikke genopstillede ved dette valg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.