Politik

Det har ikke været muligt at genskabe Mette Frederiksens sms'er

Det har ikke været muligt at genskabe sms'er fra statsminister Mette Frederiksens (S) telefon eller andre ansatte i Statsministeriet.

Artiklens øverste billede
I fredags kom Justitsministeriet med en melding om, at det endnu ikke var til at sige, om beskederne kunne genskabes. Flere medier spurgte specifikt til det. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politiet har ikke kunnet genskabe de slettede sms’er fra statsminister Mette Frederiksen eller departementschef Barbara Bertelsens telefoner. Det samme er tilfældet med sms’er fra to andre højstående ansatte i Statsministeriet.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Det har dog været muligt at genskabe et meget begrænset antal sms’er fra Justitsministeriets departementschefs enheder. De skal nu gennemgås sammen med Minkkommissionen med henblik på at finde ud af, om der er sms’er, der er relevante for kommissionens arbejde.

»Det er kun i regeringens interesse at få kastet lys over denne sag, og derfor tog vi også det helt ekstraordinære skridt,« udtaler justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

»Det virker ikke, som om statsministeren var særligt interesseret i, at de sms’er kom for dagen,« siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører i Venstre.

Samme hårde tone lyder fra Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh.

»Jeg synes, det er skamløst. Man har fra dag et modarbejdet kommissionen. Når man så får oplysninger om, at sms’erne ikke kan genskabes, så venter man til efter et valg med at fortælle vælgerne og Folketinget det. Det er respektløst overfor folkestyret,« lyder det fra Alex Vanopslagh, der kalder forløbet »ulækkert«.

Retsordfører for de Radikale Samira Nawa er også kritisk over for forløbet:

»Det lægger til i forhold til det billede, som jeg har af en regering, der er meget lukket. Jeg tror, jeg deler mange borgeres frustration over, at alt skal hales ud af regeringen,« siger hun.

Slettede sms’er trods advarsel fra Minkkommissionen

Det var i slutningen af oktober, at B.T kunne fortælle, at både statsminister Mette Frederiksen og centrale medarbejdere i statsministeriet havde slettet alle deres sms’er fra den periode i november 2020, hvor man besluttede at aflive alle mink i Danmark.

Statsministeriet oplyste siden, at Mette Frederiksen og tre højt placerede embedsmænd havde en automatisk slettefunktion slået til på deres telefon. Det betød, at sms’er automatisk blev slettet efter 30 dage.

På et pressemøde onsdag d. 03. november fortalte Mette Frederiksen, at det var hendes departementschef Barbara Bertelsen, der havde rådgivet hende til at slette sine sms’er ud fra et hensyn til informationssikkerhed.

Slettefunktionen antages at være blevet slået til i sommeren 2020. Praksissen fortsatte frem til for nylig, selvom det i kommissoriet til Minkkommissionen, der er nedsat til at undersøge, hvordan regeringen kunne kræve alle mink aflivet uden at have lovgivningen på plads, fremgår, at kommissionen også skal have adgang til sms’er, og trods at Minkkommissionen i april 2021 bad Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen om at stoppe en eventuel automatisk sletning af sms’er.

Skulle selv udvælge sms’er

Justitsministeriet bad i slutningen af oktober politiet om at forsøge at genskabe sms’er. Til formålet har de relevante personer udleveret deres telefoner, som politiets teknikere så skulle forsøge at genskabe beskederne fra. Hvis det var lykkedes skulle Frederiksen og de tre øvrige personer selv udvælge, hvilke sms’er der skulle videregives til Minkkommissionen.

Politiets arbejde blev færdigt fredag d. 12. november. Dengang kunne man ikke få at vide, om der var gendannet sms’er. Det er det svar, der nu er kommet onsdag eftermiddag.

»Det må man jo sige er timing, der er tilrettelagt i forhold til valget,« siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører i Venstre.

Også Det Konservative Folkepartis formand lægger vægt på timingen i, at meldingen først kommer efter tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg.

Han skriver på Twitter, at »Mette Frederiksen må godt nok være bange for danskeres reaktion, når regeringen tilbageholder afgørende information om slettede sms’er til dagen efter valget. Nu må private eksperter forsøge at genskabe sms’erne.«

I Enhedslisten mener Peder Hvelplund, der også er medlem af Folketingets granskningsudvalg, at det er en »uacceptabel« og »uholdbar situation«, at det ikke er muligt at »tilgå« de omtalte sms’er.

»Det understreger bare behovet for retningsliner, som sikrer opbevaringen af sms’er i f.eks fem år, så en kommission kan gå tilbage og se, om sms er en journaliseringspligtig,« siger han.

Du ville vel også gerne have set de sms’er, som Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen har sendt til hinanden om det her?

»Bestemt, det tror jeg sådan set ville have været i alles interesse, at de blev fremlagt. For det er klart, at når de ikke bliver fremlagt, giver det anledning til, at folk kan begynde at spekulere,« siger Peder Hvelplund.

SF’s Karina Lorentzen kalder det »træls«, at det ikke er lykkedes at genskabe de slettede sms’er. Hun melder dog hus forbi på kritikken, om at Justitsministeriet først efter valget melder ud, at det ikke er lykkedes at genskabe sms’erne .

»Jeg kommer ikke til at begive mig af med spekulationer. Jeg har ikke grund til at tro andet, end at de har fremlagt materialet med den hastighed, som de har kunnet gøre,« siger hun.

Bevisbyrden vender

Ifølge Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, så kan ministeransvarlighedsloven være brudt

»På baggrund af, hvad regeringen har oplyst under forløbet, så kan der meget vel have været sms’er, der skulle have været journaliseret på sagen,« siger Frederik Waage.

Hvis det er tilfældet, kalder han det en »stor fejl«, at man har haft den her slettefunktion. Han finder det »meget beklageligt, når vi har tale om en så alvorlig sag som denne her«.

Ifølge Frederik Waage kan de manglende sms’er få stor betydning for, hvordan Minkkommissionen kan vurdere sagen:

»Det kan få konsekvenser for den vurdering, som Minkkommissionen vil komme med, som berører spørgsmålet om, regeringen har handlet forsætligt eller groft uagtsomt efter ministeransvarlighedsloven.«

Frederik Waage understreger, at Minkkommissionen ikke skal fælde dom, men blot komme med en udredning af forløbet. De slettede sms’er kan dog stadig få konsekvenser til ugunst for regeringen.

»Når man har en rettelig forpligtelse til at gemme oplysninger, men ikke har gjort det, så vil det under almindelig proces principper kunne tillægges regeringen, det man kalder for processuel skadevirkning,« siger Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, og uddyber:

»I en almindelig sag ville man sige, at bevisbyrden nu ville vælte over på regeringen. De vil skulle bevise, at der ikke er noget i sms’erne, der har betydning for sagen.«

Justitsminister Nick Hækkerup afviser, at offentliggørelsen af det mislykkedes forsøg på at genskabe sms-beskederne har nogen sammenhæng med regions- og kommunalvalget:

»Det er en proces, der er aftalt med Minkkommissionen, og for det andet er det jo ikke ligefrem sådan, at vi i denne valgkamp ikke har talt sms’er,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.