Nye regninger venter forude for skandaleramte ejendomsvurderinger
Rigsrevisionen tredobler den reelle pris for udviklingen af et nyt system for ejendomsvurderinger, men heller ikke den nye anslåede pris på 3,6 mia. kr. er hele regningen.
Folketingets statsrevisorer retter en usædvanlig hård kritik mod Skatteministeriet og skiftende skatteministres håndtering af udviklingen af et nyt system for ejendomsvurderinger.
På trods af gentagne løftede pegefingre sejler selve det ambitiøse og stærkt forsinkede og fordyrede projekt stadig.
Den reelle pris kan nu opgøres til 3,6 mia. kr., og værst af alt: Folketinget har ikke fået retvisende information, når Skatteministeriet i flere omgange er gået til Folketingets finansudvalg og har bedt om flere penge.
Samtidig venter nye regninger forude ifølge Rigsrevisionen. I beretningen hedder det:
»Rigsrevisionen har [...] opgjort, at projektets samlede budgetterede økonomi på nuværende tidspunkt kan skønnes til min. 3,6 mia. kr. Hertil kommer udgifter til den del af projektet, der vedrører erhvervsejendomme samt skov- og landejendomme.«
Det er i bedste fald misinformation og i værste fald løgn at sige, at alt er bedre nu.«
Statsrevisorerne holdt onsdag pressemøde om endnu en stærkt kritisk beretning fra Rigsrevisionen. Sagsgangen er, at Rigsrevisionen udarbejder beretninger, som de politisk udpegede statsrevisorer derefter diskuterer og udtaler sig på baggrund af.
»Der er få forudgående sager, hvor vi har været oppe på den højeste kritik overhovedet, når det kommer til orienteringen af Folketinget,« siger næstformand for statsrevisorerne, Klaus Frandsen (R).
Rigsrevisionen godtgør i sin beretning, at Skatteministeriet ikke har givet Folketinget det fulde billede, når ministeriet har sendt aktstykker til finansudvalget. Og beretningen indholder ifølge Klaus Frandsen stærke indikationer på, at det ikke kun handler om manglende evne, men om decideret manglende vilje.
»Jeg finder det ekstremt graverende, at et ministerium decideret prøver at forhindre demokratisk kontrol,« siger Klaus Frandsen.
I første omgang vil Venstres statsrevisor, tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, dog afvente skatteminister Morten Bødskovs reaktion på beretningen og kritikken fra statsrevisorerne. Han har nu to måneder til at svare, men herefter venter der ifølge Troels Lund Poulsen et samråd i Folketinget med deltagelse af statsrevisorerne.
Morten Bødskov siger i en pressemeddelelse onsdag, at han tager beretningen til efterretning og konstaterer, at det længe har været kendt, at der er »massive udfordringer«, når det kommer til udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem.
Han påpeger dog samtidig, at beretningen går frem til 2020, og at Skatteministeriet siden har taget en række tiltag for at få styr på projektet.
»Rigsrevisionens analyse slutter ved udgangen af 2020, og dermed inddrager den ikke de store fremskridt, der er sket i 2021. Det er ærgerligt, for der er igangsat en lang række tiltag, der forbedrer styringen af projektet. Og derudover skal vi huske, at de første vurderinger jo nu er sendt ud til boligejerne,« hedder det.
Mens Morten Bødskov tilføjer:
»Der er fortsat udfordringer – det er vi klar over. Men vi er et meget bedre sted nu, end vi var i den periode, Rigsrevisionen har kigget på.«
Hverken Troels Lund Poulsen eller statsrevisor for Enhedslisten, Frank Aaen, giver dog meget for forsikringerne.
»Folketinget behandler for tiden et nyt aktstykke fra Skatteministeriet,« siger Frank Aaen.
Mens Troels Lund Poulsen påpeger, at der stadig udestår regninger til udvikling af vurderinger for erhvervsejendomme og skov- og landejendomme.
»Det er i bedste fald misinformation og i værste fald løgn at sige, at alt er bedre nu. Vi ved fra de politiske forhandlinger, at der følger nye udgifter med til erhvervsejendommene, og det er pinligt, at Skatteministeriet ikke bare lægger sig ned,« siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:
»Man kan have sin tvivl om, hvorvidt Skatteministeriet overhovedet tager kritikken alvorligt.«