Politik

Pressemøde i Statsministeriet om oplukning af samfundet kl. 18:30 - følg det her på Finans og læs allerede nu nedenfor om planerne.

Mette Frederiksen opfordrer kraftigt til at tage imod det tredje stik

Statsminister Mette Frederiksen opfordrer på det kraftigste alle ældre og sårbare til at tage imod det tredje vaccinestik hurtigst muligt.

Statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde i Spejlsalen onsdag aften. Foto: Philip Davali Statsminister Mette Frederiksen holdt pressemøde i Spejlsalen onsdag aften. Arkivfoto: Jens Dresling

Det tredje vaccinestik er lige så vigtigt som det første.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften, hvor et af hovedbudskaberne var en kraftig opfordring til alle ældre og sårbare, der har modtaget invitation til tredje vaccinestik mod coronavirus, om at tage imod invitationen.

»Det er hvert et stik, der tæller, og det er det, der afgør, hvor godt vi kommer igennem vinteren,« sagde hun.

»Vi har behov for, at der virkelig bliver sat skub i det tredje stik. Virkeligheden er, at tredje stik er lige så vigtigt som det første. Det er her, vi har behov for at få sat turbo på.«

Der blev indkaldt til pressemødet, få minutter efter at onsdagens coronatal blev offentliggjort. De viste, at der var 5.120 nye smittetilfælde i Danmark.

»Det er det højeste under pandemien. Det er vigtigt, at alle sejl sættes ind nu,« sagde Mette Frederiksen og nævnte specielt den nye coronavariant, omikron, der nu er bekræftet hos syv personer i Danmark.

»Lige nu har vi stadig et åbent samfund. Det skal vi gøre alt, hvad vi kan for at bevare. Det skal vi også i forhold til danske virksomheder og erhvervsliv og også kulturlivet. Det er vaccinen, der er supervåbnet også i den kamp.«

Supervåben

Det var ikke kun statsministeren, der kaldte vaccinerne for supervåben. Også flere af de andre deltagere på pressemødet talte med store ord, når de understregede vigtigheden af vaccinerne.

»Vaccinerne er supervåbnet. Det er det, der skal bringe os helskindet igennem denne vinter,« sagde direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, mens et enslydende budskab kom fra direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.

Det fik en journalist til at spørge statsminister Mette Frederiksen, hvor langt hun er fra at indføre vaccinepligt i Danmark, som det bliver i Østrig fra februar næste år.

»Vi siger det så klart, vi overhovedet kan: Det eneste supervåben, vi overhovedet har, er vaccinerne. Vi vil helst gøre det på den frivillige måde. Vi ser selvfølgelig, hvordan de gør i andre lande, men vi vil allerhelst have, at folk selv træffer den beslutning,« siger Mette Frederiksen.

Vaccinehjælp

Ét er dog at få danskerne til at booke tid til vaccination, noget andet er at finde kræfterne til at vaccinere. Sundhedsmyndighederne har den seneste uge inviteret 450.000 til vaccination, men det er der ikke kapacitet til at klare, sagde formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) på pressemødet.

»Der er tale om en ekstraordinær situation, hvor der tilsammen er flere faktorer, der presser vores sundhedsvæsen,« sagde hun og påpegede, at det er svært for regionerne at rekruttere personale til vaccineindsatsen.

Hjælpen er dog på vej. Tidligere onsdag blev der indgået en aftale mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der betyder, at de praktiserende læger nu kan begynde at hjælpe med at vaccinere mod coronavirus. Praktiserende læger i alle regioner forventes at gå i gang med at vaccinere i løbet af næste uge.

Formand for PLO Jørgen Skadborg har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at de praktiserende læger ventes at kunne vaccinere op mod 100.000 personer om ugen.

Det er ifølge Mette Frederiksen målet, at man i alt kan vaccinere en halv million om ugen fra midten af december, men i øjeblikket er det svært at få en hurtig tid til vaccination, erkendte Søren Brostrøm.

»Vi skal gerne ned på, at man kan blive vaccineret inden for en uge, når man får invitationen. Det kan vi godt komme,« sagde han.

Søren Brostrøm tilføjede, at der løbende lægges nye tider ind i systemet, og opfordrede danskerne til at tjekke igen næste dag, hvis der ikke er ledige tider snart.

De første vaccinationer af børn under 12 år begyndte i søndags, og på pressemødet kom det frem, at en cirka en tredjedel af de 10-11-årige, som er inviteret til en vaccination, har taget imod tilbuddet.

Det er flere, end regeringen havde forventet, sagde Mette Frederiksen.

Læs også
Top job