Politik

Ny aftale kræver gratis havmølleparker – og øremærker milliarder til CO2-fangst

Weekendens grønne energi- og klimaaftale går efter mere havvind uden ekstraomkostninger for statskassen. Spørgsmålet er, om det er realistisk – få overblikket på 2 minutter.

Dong Energy, i dag Ørsted, vandt i 2010 retten til at opføre Anholt Havmøllepark. I den forbindelse blev Dong Energy garanteret en pris på 1,05 kr. for hver leveret kilowatt-time (kWh) de første 12-13 år af parkens levetid.


ong vindmøllepark Foto: Søren Kjeldgaard.

Forhandlingerne om 2022-finansloven førte lørdag til en grøn delaftale, der bl.a. betyder opførelse af nye havmølleparker på 2 gigawatt (GW) inden 2030 og øget satsning på CO2-fangst. Til gengæld parkeres økonomien bag havmølleparkerne til næste år.

1. Havmølleparker. Den nye aftale, som regeringen har landet med SF, EL, Alternativet, Kristendemokraterne og de radikale, betyder, at der skal opstilles yderligere 2 GW havvind inden 2030. Det svarer til to ekstra parker i samme størrelse som den kommende Thor Havvindmøllepark, der med sine 1 GW bliver Danmarks største, når den står klar i Nordsøen i 2027...

Læs også
Top job