Serier

Dansk Erhverv: Nye restriktioner er voldsomme og vil ramme brancher i knæ unødigt hårdt

Dansk Erhverv advarer mod alvorlige konsekvenser for de berørte virksomheder og deres leverandører. Kompensationer er bydende nødvendige, lyder det.

Corona rammer verden
Foto: Marie Ravn.

Nattelivet må fra lørdag ikke holde længere åbent end til midnat. Kiosker må heller ikke sælge alkohol om natten. Og på indendørs serveringssteder skal gæster fremover bære mundbind, når de står op.

Også kulturlivet rammes. Der vil være forbud mod at afholde koncerter med flere end 50 stående gæster. Det gælder fra fredag.

Det er nogle af de tiltag, som et flertal af Folketingets partier er enige om at indføre for at inddæmme smitten med coronavirus.

De nye restriktioner bekymrer Dansk Erhverv.

»Jeg synes, at restriktionerne er for voldsomme, i forhold til hvor hårdt det vil ramme en oplevelsesbranche, som i forvejen er i knæ. Det vil få meget voldsomme konsekvenser. Vi havde gerne set en mere lempelig håndtering. Man kunne øge brugen af coronapasset, også med test, og man kunne skrue op for vaccinationsindsatsen. Hvis alle bliver vaccineret, så har vi ikke samme smitte længere,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv.

Han peger også på alle de virksomheder, som nu vil blive ramt af hjemsendelsen af skolebørn.

»Når skolebørn skal være derhjemme, vil det medføre et produktionstab. Kan man ikke finde pasning, er man nødt til at blive hjemme, og man undervurderer, hvor stort et produktionstab, det vil medføre,« siger Brian Mikkelsen, som hellere så, at man sendte alle offentlige ansatte hjem til hjemmekontoret som det første.

Nu handler det om at få styr på kompensationsordningerne så hurtigt som muligt.

»Vi skal have det på plads med det samme. Hellere i dag end i morgen. Jeg er sikker på, at danske virksomheder vil løse det hele eksemplarisk og bide tænderne sammen. Men det bliver hårdt – meget hårdt,« siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv mener, at kompensationerne dels bør gælde på månedsbasis, således at december kan tælle for en periode. Og dels, at den generelle kompensationsordning for faste omkostninger bør sænkes fra 45 procent til 30 procent.

Læs også
Top job