Politik

Venstre har besluttet sig: Vil smide Støjberg ud af Folketinget

Fængselsdommen i Rigsretten betyder, at Inger Støjberg ikke længere er værdig til at sidde i Folketinget, mener hendes tidligere parti, Venstre. SF er nået til samme konklusion.

Artiklens øverste billede
Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, da han ankom til gruppemødet på Christiansborg onsdag. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

For bare et år siden var hun deres næstformand.

Nu har Venstres folketingsgruppe besluttet, at løsgænger Inger Støjberg ikke længere er værdig til at sidde i Folketinget.

Det meddeler gruppeformand Karsten Lauritzen efter et gruppemøde på Christiansborg onsdag.

»Vi er nået frem til i Venstres folketingsgruppe, at det er uforeneligt med hvervet som folketingsmedlem, at have fået en ubetinget fængselsdom,« siger Karsten Lauritzen, som tilføjer, at det er en enig Venste-gruppe, der står bag beslutningen.

Mandag blev den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg den blot tredje minister i danmarkshistorien, der der blev dømt skyldig i Rigsretten. Retten idømte hende to måneders ubetinget fængsel for forsætligt brud på ministeransvarlighedsloven i sagen om ulovlige adskillelser af asylpar, hvor den ene part var under 18 år.

25 ud af 26 rigsretsdommere var enige i skyldsspørgsmålet.

Den klare dom ændrer dog ikke på, at det er en svær beslutning, at skulle stemme om en kollega - og endda mangeårig partifælles - værdighed, understreger Karsten Lauritzen.

»Det er altid svært at tage stilling til spørgsmål om værdighed i Folketinget, og det er særlig svært, når der er tale om en tidligere kollega, så vi har haft en god og grundig drøftelse,« siger Karsten Lauritzen.

Han begrunder beslutningen med tidligere praksis i sager, hvor folketingspolitikere er blevet idømt fængselsdomme, og med at Folketinget i 2018 vedtog nye, strammere regler, der betyder, at kommnualpolitikere bliver fyret, hvis de idømmes ubetinget fængsel.

»Vi må også tage vores egen medicin. Sådan må det være,« siger han.

Samme argumenter lyder fra SF:

»Det afgørende for os er, at det er en meget hård dom - ubetinget fængsel - og det er SF’s holdning, at man ikke kan sidde i Folketinget med sådan en dom,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Tirsdag ventes Folketinget at skulle stemme om, hvorvidt Inger Støjberg er uværdig til at være folketingsmedlem i lyset af Rigsrettens dom.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

20 år i Folketinget

Den 48-årige Inger Støjberg har siddet i Folketinget i 20 år – de 19 for Venstre. Hun har været minister tre gange i Venstre-ledede regeringer, og hun var partiets næstformand, da hun i februar i år valgte at forlade partiet og smække med døren.

Få dage tidligere havde Venstres folketingsgruppe – med undtagelse af ni medlemmer – stemt for at stille Støjberg for Rigsretten.

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) fremhævede dengang, at en rigsretssag var den bedste måde at blive renset for de alvorlige anklager, men sådan gik det altså ikke.

Selv har Støjberg meddelt, at hun forventer at blive fundet uværdig af et flertal på Christiansborg. Hun vil være til stede i folketingssalen på tirsdag, hvor medlemmerne formelt skal stemme om hendes værdighed.

En række partier har allerede meddelt, at de finder Inger Støjberg uværdig til at sidde i Folketinget efter dommen.

Det drejer sig om De Radikale, Liberal Alliance, Alternativet, Frie Grønne samt løsgængerne Lars Løkke Rasmussen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Omvendt mener Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, at Inger Støjberg fortsat er værdig.

Dermed er der nu 62 mandater for »uværdig« og foreløbig 20 mandater for »værdig«.

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Konservative har endnu ikke offentligt gjort deres stilling op.

Se Inger Støjbergs dom blive læst op i Rigsretten:

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.