SSI-direktør: Vi skal reagere på øget corona-trussel
Coronaepidemien lægger pres på både sundhedsvæsenet og på bosteder og plejehjem flere steder. Sundhedsmyndighederne anbefaler, at der bliver sat yderligere ind for at få kontrol med den smitsomme omikron-variant.
»Stormen er blevet kraftigere, trykket er blevet større – og det skal vi reagere på.«
Sådan lyder det fra Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI), på et pressemøde om coronasituationen torsdag.
Han siger desuden, at sundhedsmyndighederne anbefaler, at »vi gør noget nu«.
Han afviser dog at fortælle, hvilke konkrete anbefalinger, der kan komme fra Epidemikommissionen.
Men det vil blive svært at få smitten til at falde, da omikron-varianten er meget smitsom – og også smitter de vaccinerede. Kunsten bliver at få bedre styr på smitten, så stigningen bliver jævn og ikke »ukontrolleret«, lyder det.
Henrik Ullum siger, at hvis så mange som muligt får vaccinen, så kan det gøre sygdomsforløbene mildere og bremse smittespredningen, selvom det »ikke kan stoppe smitten med omikron« fuldstændigt.
Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, understreger også, at vaccination er »altafgørende« i bekæmpelsen af pandemien.
»Det vigtigste redskab er stadig vacciner. Også i lyset af omikron,« siger hun.
Hun opfordrede derudover til også at huske influenza-vaccinen, fordi det er vigtigt for sundhedsvæsenet, at der ikke også kommer en influenzaepidemi i Danmark. Sundhedsstyrelsen forventer dog, at det i forvejen pressede sundhedsvæsen vil blive yderligere presset, i takt med at smittetallene stiger.
»Vi kan forvente et større pres på vores sygehusvæsen,« siger Helene Probst.
Smittede går på arbejde
Der er også et stort pres på bosteder og plejehjem, hvor der flere sted er coronaudbrud og personalemangel. Det siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, da hun får ordet på pressemødet.
Hun understreger alvoren ved at fortælle, at der nogle steder er corona-positivt personale, der går på arbejde og passer smittede beboere, hvis de »ikke er alvorligt syge« eller er asymptomatiske. Det sker, fordi der er personalemangel, og man har brug for, at nogen passer beboerne. Det er »det muliges kunst«, siger hun:
»Alternativet er, at der simpelthen ikke er hænder til at tage sig af dem.«
Anette Lykke Petri fortæller desuden, at 35 pct. af de coronasmittede ikke ved, hvordan de er blevet smittede med covid-19. Hun forventer, at den andel vil stige i takt med, at omikron breder sig, fordi den er mere smitsom.
Torsdag blev endnu en dag med et rekordhøjt smittetal på 9999 nye smittetilfælde det seneste døgn, og tidligere på dagen skrev Mette Frederiksen på Instagram og Facebook, at hun »ikke er i tvivl om, at nye tiltag bliver nødvendige for at bryde smittekæder«.
Epidemikommissionen mødes torsdag for at diskutere nye restriktioner, og fredag skal Folketingets Epidemiudvalg så mødes med samme formål.
Antallet af indlagte steg fra onsdag til torsdag med ni, så der nu er 517 indlagte med covid-19, hvoraf 61 er på intensiv. Yderligere 12 smittede personer er døde. Det fremgår af SSI’s daglige opgørelse.