Politik

5 nedslag: Her er det vigtigste fra pressemødet

Her er fem nedslag fra coronapressemødet 17. december. Blandt andet et overblik over de restriktioner, som indføres lige om lidt.

Artiklens øverste billede
Foruden Mette Frederiksen, var direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, sundhedsminister Magnus Heunicke og direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum med på pressemødet. Foto: Jens Dresling

»Vi ved godt, at det her er rigtig træls,« sådan opsummerede statsminister Mette Frederiksen situationen, da der fredag eftermiddag var pressemøde om corona.

Her er de fem vigtigste pointer fra pressemødet:

1

Disse restriktioner er på bordet

På pressemødet fremlagde Mette Frederiksen de restriktioner, som myndighederne i Epidemikommissionen har anbefalet, og som regeringen bakkede op om.

Allerede mens pressemødet stod på, forsamlede Folketingets Epidemiudvalg sig til møde. Hen mod aften sluttede mødet, og konklusionen blev, at der også er parlamentarisk opbakning til restriktionerne, som derfor bliver indført fra søndag.

2

Ullums kurver

Henrik Ullum fra Statens Serum Institut havde endnu engang taget en række udvalgte kurver med på pressemødet for at illustrere, hvorfor man vil gribe ind.

Han understregede, at man anbefaler restriktioner, fordi at man frygter, at kurven for indlagte vil blive ved med at stige i retning mod et for højt niveau - selvom kurven stiger markant langsommere end i fjor.

3

Hvad med julen?

Man må godt danse om juletræet og synge julesange, og julegudstjenesterne må gerne afholdes trods andre restriktioner. Det lovede Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm på pressemødet, og Mette Frederiksen bakkede op om dette.

»Den væsentligste opfordring er, at man skal bruge sin sunde fornuft,« lød Brostrøms opfordring til folks private juleaftener, men hans lovede, at Sundhedsstyrelsen vil udkomme med gode råd til kirkers gennemførelse af julegudstjenester.

Søren Brostrøm sagde dog også, at man bør se færre i juledagene end normalt. Helst kun de allernærmeste.

4

Omikron

På pressemødet lød de nyeste tal, at antallet af smittede med omikronvarianten er steget med 2.550 siden torsdag. Det er første gang, at den daglige stigning er nedadgående. Fra onsdag til torsdag var tallet således 2.962.

Omikron blev dog stadig brugt som den primære begrundelse for behovet for nye restriktioner.

»Vi ved ikke alt om omikron, men den spreder sig med lynets hast. Og vi er nødt til at antage, at man kan blive lige så syg eller næsten lige så syg som ved delta-varianten. Det ville være uansvarligt af os ikke at anbefale yderligere restriktioner,« udtalte Søren Brostrøm.

5

Hvornår stopper det?

For hvad angår restriktioner lovede Mette Frederiksen, at vi ikke er på vej ind i en stor nedlukning, som ved samme tid i fjor. Hun sagde også, at det fortsat er planen at skolebørn kan vende tilbage i skole 5. januar.

Søren Brostrøm sagde, at myndighederne har lovet politikerne - som altså endnu mangler at godkende restriktionerne - at man vil vurdere behovet for restriktionerne løbende:

»Det er en omfattende restriktionspakke. Men den kommer med en udløbsdato (17. januar. red.) og bliver måske kun kortvarig, hvis det kun er det, der skal til.«

Henrik Ullum forsøgte også at svare på, hvornår man forventer en top af den nuværende tredje bølge. Svaret var dog, at man ikke kan forudsige det endnu, og at det også afhænger af niveauet af restriktioner blandt andet. Han sagde desuden, at det er urealistisk at forvente en vinter uden »betydelig smitte og pres på sygehusvæsenet.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.