Politik

Biden og Putin skal diskutere »kommende diplomatiske engagementer med Rusland«

Præsident Joe Biden og Vladimir Putin skal torsdag afholde deres andet virtuelle møde i december på baggrund af stigende spændinger over Ukraine.

Den amerikanske og russiske præsident vil torsdag holde møde om  »en række emner« ifølge talskvinde for det nationale sikkerhedsråd, Emily Horne. 
 (Photo by MANDEL NGAN and Mikhail Metzel / various sources / AFP) Den amerikanske og russiske præsident vil torsdag holde møde om  »en række emner« ifølge talskvinde for det nationale sikkerhedsråd, Emily Horne. (Photo by JIM WATSON and Alexander NEMENOV / AFP)

Torsdag eftermiddag vil den amerikanske præsident Joe Biden afholde et telefonmøde med den russiske præsident Vladimir Putin »for at diskutere en række emner, herunder kommende diplomatiske engagementer med Rusland.«

Det oplyser talskvinde for det nationale sikkerhedsråd, Emily Horne, i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Det sker, efter USA og dets allierede i Vesten har rejst alarm over Ruslands opmarchering af en større hær tæt på den ukrainske grænse.

I erklæringen tilføjes det, at »Biden-regeringen fortsætter med at engagere sig i omfattende diplomati med vores europæiske allierede og partnere ved koordinering af en fælles tilgang som svar på Ruslands militære opbygning på grænsen til Ukraine.«

Mere end 100.000 russiske tropper er fortsat stationeret nær den ukrainske grænse, og den amerikanske efterretningstjeneste advarer Ukraine og deres allierede om, at den massive russiske militæropbygning nær Ukraine siden november kan være forberedelse til en invasion allerede i næste måned, ifølge mediet CNN.

Morgendagens virtuelle møde, som ifølge mediet skulle være kommet i stand på opfordring fra den russiske præsident, følger i kølvandet på et tidligere telefonmøde mellem de to verdensledere den 7. december. Her advarede den amerikanske præsident om, at en russisk invasion i Ukraine ville blive mødt med alvorlige konsekvenser i form af hidtil usete økonomiske sanktioner fra USA og amerikanske militære forstærkninger på Natos østlige flanke.

Putin har tidligere afvist, at man planlægger et angreb mod Ukraine, men advarer USA og Nato om, at Rusland vil blive tvunget til at handle, hvis Nato udvider sine militære kapaciteter længere mod øst og ind i Ukraine.

Amerikanske og russiske embedsmænd er blevet enige om at sætte sig sammen til sikkerhedsforhandlinger den 10. januar for at diskutere bekymringer om landenes respektive militære aktiviteter og for at konfrontere de stigende spændinger over Ukraine. Det skriver Reuters.

Læs også
Top job