Politik

Liveblog: Minkkommissionen afhører Pelle Pape og vicepolitiinspektør Bo Samson

Minkkommissionens opgave er at afdække omstændighederne i forbindelse med regeringens beslutning om at aflive alle mink i hele landet under coronapandemien i november 2020.

Departementsråd i Statsministeriet Pelle Pape, da han ankom til sin oprindelige afhøring i Minkkommissionen 2. december, som endte med at blive udskudt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det kom frem i dag:

Det fik ikke alarmklokkerne til at ringe hos Statsministeriets departementsråd, Pelle Pape, da han første gang hørte, at der var behov for hastelovgivning for at skaffe lovhjemmel til at aflive alle danske mink.

Det skete i en mail fra en kollega i Statsministeriet den 7. november – tre dage efter, regeringen havde holdt pressemøde om beslutningen.

Men Pelle Pape studsede ikke over meldingen om hasteloven, fortalte han, da han torsdag blev afhørt i Minkkommissionen.

»Jeg opdager ikke, at det her er problematisk,« sagde han.

Ifølge Pelle Pape havde henvendelsen i hans øjne ikke karakter af en rød alarm. Blandt andet fordi det var en henvendelse fra en kontorchef i Fødevareministeriet.

Han mente tilmed, at det ville være »forkert«, hvis han informerede statsminister Mette Frederiksen om behovet for hastelovgivning, da det ville overskride den normale sagsgang.

Mette Frederiksen har forklaret, at hun først hørte om den manglende lovhjemmel søndag den 8. november.

Fakta: Rigspolitiets actioncard
 • Den 4. november 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle mink i landet skulle aflives pga. smittefrygt.
 • Dagen efter lavede Rigspolitiet et actioncard, som er blevet kritiseret, fordi det fejlagtigt gav indtryk af, at der var krav om, at alle mink skulle aflives - også raske mink uden for smittezonerne (den såkaldte zone 3).
 • Actioncard’et beskrev, hvad betjente skulle sige, når de ringede til minkavlerne med instrukser om aflivningerne. Fra et callcenter i Glostrup fik politielever fat i omkring 250 jyske minkavlere mellem 6. og 8. november.
 • Ud af de 250 minkavlere ønskede under otte af dem ikke umiddelbart at lave en frivillig aftale om at lade myndighederne komme forbi for at optælle deres mink.
 • I de tilfælde skulle politieleverne sige følgende:
  »Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet.«
  »Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen (en bonus for at aflive mink hurtigt, red.), og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?«
 • Allerede den 5. november havde Justitsministeriet givet Rigspolitiet besked om, at der var tvivl om lovgrundlaget vedrørende zone 3.
 • Først den 10. november blev actioncardet ændret, så de problematiske formuleringer udgik.
 • Den 12. november ringede Rigspolitiet til de pågældende otte minkavlere og beklagede, at de uretmæssigt kunne have fået indtryk af, at aflivningerne var tvungne.
 • Kilde: Miljø- og Fødevareministeriets redegørelse

Dagens afhøringer:

Kl. 9.00: Pelle Pape, departementsråd i Statsministeriet

Kl. 14.00: Bo Samson, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet

Læs også
Top job