Politik

Berlusconi opgiver at blive Italiens præsident

På et møde lørdag har 85-årige Silvio Berlusconi meddelt, at han trækker sig fra præsidentvalgkampen.

Tidligere premierminister og nuværende leder af det konservative parti Forza Italia, Silvio Berlusconi, trækker sig som kandidat til præsidentvalget. Arkivfoto

Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi har besluttet, at han ikke vil stille op til præsidentvalg i Italien.

Det oplyser han i en meddelelse lørdag, to dage inden valget går i gang.

Beskeden om, at han trækker sig som kandidat, kom frem på et møde mellem partierne på den italienske højrefløj lørdag aften.

Berlusconi fastholder, at han har den nødvendige opbakning. Men for at udvise ”national ansvarlighed” trækker han sit kandidatur, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Italien har brug for samling, udtaler Berlusconi og nævner coronapandemien.

- Jeg vil fortsætte med at tjene mit land på andre måder, tilføjer han.

På forhånd blev Berlusconi anset for at være uden de store chancer. Den 85-årige tidligere premierminister er en person, der deler vandene i Italien. Han er belastet af tidligere sexskandaler og en dom for skattesnyd.

Desuden er hans helbred svækket. Han har flere gange været hospitalsindlagt i de seneste år.

Politiske iagttagere mener, at det mest sandsynlige udfald er, at Italiens nuværende premierminister, 74-årige Mario Draghi, bliver præsident efter den afgående Sergio Mattarella.

Italiens parlament tager mandag hul på processen med at vælge landets næste præsident.

Det sker ved en hemmelig afstemning. Hvis en kandidat får mindst to tredjedeles opbakning fra parlamentet i en af de tre første afstemningsrunder, er vedkommende valgt som præsident.

Hvis det ikke sker, bliver der holdt flere runder, til en kandidat har et almindeligt flertal bag sig.

Læs også
Top job