Politik

Alle restriktioner bortfalder: »Årets bedste nyhed«

Erhvervslivet jubler efter statsministeren Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag aften slog fast, at alle restriktioner bortfalder fra tirsdag i næste uge.

Alle restriktioner bortfalder, så bl.a nattelivet igen kan åbne op i Danmark. Foto: Marie Ravn CV19. Covid-19, corona, coronavirus. Pressemøde i statsministeriet.  Statsminister Mette Frederiksen (S).

Det 26. coronapressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet var et af de mest opløftende. Onsdag aften kom statsminister Mette Frederiksen nemlig med meldingen om, at det fra på tirsdag i næste uge er slut med coronarestriktioner i Danmark.

»Det er helt ærligt fantastisk, at det er der, vi er,« sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Udmeldingen om en genåbning var ventet på forhånd, men for den coronaramte del af dansk erhvervsliv, var der alligevel tvivl om, hvor omfattende genåbningen ville blive.

Nu står det klart, at alle restriktioner fjernes fra tirsdag i næste uge. Fra mundbind i supermarkeder til tvungne lukketider på restauranterne.

»Det er til dato årets bedste nyhed,« siger adm. direktør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen

»To år er gået med restriktioner og store omkostninger for rigtigt mange mennesker og virksomheder. Mange hensyn har været i spil de sidste to år, og selvom vi undervejs ikke har været enige om alt, er Danmark i dag et rigtigt godt sted – i særdeleshed når vi sammenligner os med den store verden omkring os,« siger han.

Det er i særlig høj grad virksomheder inden for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, der har kæmpet med tvangslukninger og et væld af restriktioner. Derfor er branchedirektør i Horesta, Jannick Nytoft, yderst begejstret for onsdagens udmelding.

»Vores medlemmer kan næsten ikke vente med at få restriktionerne lempet, give et smil uden mundbind, skabe fantastiske oplevelser for gæsterne og igen kunne holde åbent til efter kl. 23. Samtidig trænger erhvervet også økonomisk til at slippe fri af restriktionerne, så virksomhederne igen kan begynde at tjene penge,« siger Jannick Nytoft.

En ny opgørelse fra Horesta viser, at hotel- og restauranterhvervet i 2020 og 2021 mistede omsætning for 28 milliarder kroner. I samme periode modtog erhvervet 12 milliarder kroner i kompensation.

»Vi tror og håber på, at dette var den sidste nedlukning af vores erhverv. Med et velfungerende vaccinationsprogram forventer vi ikke at skulle lukke ned igen. Men skulle det alligevel ske, skal sikkerhedsnettet se helt anderledes ud. Der er brug for bedre varsling og et kompensationsprogram, som i langt højere grad dækker de reelle tab,« siger Jannick Nytoft.

I landets største erhvervsorganisation DI er adm. direktør Lars Sandahl Sørensen begejstret.

»Endelig kan virksomheder slå dørene helt op for medarbejdere og kunder. Det betyder virkelig meget for mange virksomheder,« siger han.

DI-direktøren opfordrer til, at man i god tid forbereder sig på den smittebølge, som meget vel kan ramme Danmark igen i efteråret.

»Denne gang skal vi have lavet en ordentlig plan for, hvordan vi undgår at lukke Danmark ned igen. En ny strategi, hvor vacciner og en fleksibel sygehuskapacitet kan håndtere nye corona-bølger eller kommende pandemier,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Han opfordrer samtidig til, at man investerer i at trække turisterne tilbage til Danmark, for selvom restriktionerne forsvinder, er krisen i turisme- og oplevelseserhvervet ikke ovre, mener DI.

Her påpeger Dansk Erhverv, at regeringen stadig mangler at få fjernet en vigtig knast. Regeringen lægger nemlig op til, at der fortsat skal være testkrav ved indrejse.

»Det er et krav, som er problematisk i forhold til at få turister til Danmark. Og det er vel at mærke turister, som for eksempel hoteller og turistbranchen i København sukker efter lige nu. Vi taler om virksomheder, som gentagne gange er blevet ramt af den allerhårdeste corona-hammer gennem de seneste to år. For eksempel Sverige, Schweiz, Spanien og Frankrig er gået væk fra kravene om test ved eller før indrejse, og det bør vi også gøre i Danmark,« siger Brian Mikkelsen.

Læs også
Top job