Serier

Undervariant kan strække epidemi længere ind i februar

En undervariant af omikronvarianten dominerer Danmark. Den er mere smitsom og kan strække smitten ifølge SSI.

Corona rammer verden
På et pressemøde onsdag kunne faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause fortæller, at en undervariant af omikronvarianten kan strække smittebølgen i Danmark længere ind i februar end tidligere spået. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I december forventede Statens Serum Institut (SSI), at epidemien ville toppe i slutningen af januar eller starten af februar.

Men det kan en undervariant af omikronvarianten, der dominerer i Danmark, have ændret på. Det oplyser SSI i en pressemeddelelse.

Globalt er undervarianten BA1 den hyppigst forekomne. Men i Danmark har undervarianten BA2 udviklet sig hurtigt, så den nu dominerer.

Foreløbige beregninger tyder ifølge faglig direktør Tyra Grove Krause på, at BA2 er halvanden gang mere smitsom end BA1.

- Vi følger selvfølgelig udviklingen tæt, og hvis BA2 er mere smitsom, kan det betyde, at smittebølgen bliver højere og vil strække sig længere ind i februar i forhold til de tidligere fremskrivninger, siger hun i meddelelsen.

SSI understreger, at det er usikkert, hvornår epidemien topper. Men aktuelt er den fortsat i vækst.

Ifølge Tyra Grove Krause er der stadig risiko for, at smittetallene stiger i de kommende uger. Det kan også betyde flere indlagte.

- Til gengæld forventer vi, at indlæggelserne har mildere karakter end tidligere på grund af vaccination og omikronvarianten, slår hun fast.

Læs også
Top job