Politik

Claus Hjort: Endeligt punktum er sat i lækagesag

Folketingspolitiker Claus Hjort Frederiksen (V) er "mellemfornøjet" over, at sag mod ham ikke skal for retten.

Artiklens øverste billede
Folketingsmedlem for Venstre og tidligere minister. Claus Hjort Frederiksen stopper i Folketinget efter denne periode. Arkivfoto: Gregers Tycho

Den tidligere forsvarsminister og mangeårigt folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at der er sat ”et endeligt punktum” i sagen mod ham om mulig lækage, efter at et flertal i Folketinget har fredet ham.

Det skriver han på Facebook.

- Så personligt er jeg i dag lidt mellemfornøjet, men familie og nærmeste er til gengæld glade og lettede over dette punktum, så det er jeg sikkert også, når det hele er kommet lidt på afstand.

- Jeg opfatter det sådan, at der i dag er sat endeligt punktum, skriver han.

Der har ellers været store diskussioner om, hvorvidt Claus Hjort Frederiksen, der er sigtet i sagen, skulle have sin parlamentariske immunitet ophævet, så der kunne rejses tiltale mod ham.

Det begyndte, efter at Rigsadvokaten indstillede til justitsminister Mattias Tesfaye (S), at der var grundlag for at rejse tiltale mod Hjort.

Muligheden for at ophæve immuniteten blev dog endeligt stoppet torsdag formiddag, da det stod klart, at der ikke kan samles et flertal i Folketinget for det.

Mattias Tesfaye har siden meddelt, at der for nuværende ikke rejses tiltale.

Claus Hjort Frederiksen nægter sig skyldig i anklagerne. Han har tidligere givet udtryk for, at han ønskede, at sagen skulle for retten, så kan kunne blive frifundet.

- På den ene side siger den gamle politiske fighter i mig, at jeg ville have kæmpet for at blive frifundet, hvilket blandt andre en række juridiske professorer har anset for sandsynligt.

- På den anden side havde jeg jo besluttet at udtræde af Folketinget efter næste valg for at nyde mit otium, og her indgik der jo ikke ligefrem planer om, at jeg skulle gå ud og ind i retssale i måske flere år i en principsag om oppositionspolitikeres ytringsfrihed, skriver han.

Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at have lækket statshemmeligheder i en sag, hvor detaljerne er ukendte for offentligheden.

Om der rent faktisk er sat et endeligt punktum i sagen, er dog endnu usikkert.

For anklagemyndigheden kan i princippet vælge at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, når han ikke længere er en del af Folketinget efter næste folketingsvalg, der skal afholdes senest i juni 2023. På det tidspunkt vil han nemlig ikke længere være underlagt parlamentarisk immunitet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

På Facebook skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at det er ”det rigtige at gøre” ikke at ophæve immuniteten.

- I Venstre har vi sagt meget klart, at når regeringen vil tiltale en oppositionspolitiker for landsforræderi, så skal Folketingets medlemmer have indsigt i anklagen, for at de kan træffe en beslutning om at ophæve immuniteten. Det er principielt.

- Regeringen har nu oplyst, at de frafalder tiltalen mod Claus Hjort. Det tager vi til efterretning, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.