• For abonnenter
Politik

Hvad kan EU's militær egentlig? Eksperter sammenligner det med en succesfuld bokser, der selv har valgt sine modstandere

EU's forsvarssamarbejde mangler endnu at bevise sig selv på den helt store internationale scene, pointerer forskere. De peger på, at noget meget mere vigtigt er på spil ved folkeafstemningen den 1. juni.

Artiklens øverste billede
Siden 2004 har en fredsbevarende militær mission foregået under EU-flag i Bosnien-Hercegovina. Missionen var indtil da Nato-ledet, og regeringen har tidligere peget på netop denne mission som en af dem, som forsvarsforbeholdet forhindrede Danmark i at deltage i. På billedet ses slovakiske soldater og militærpoliti på missionen i 2007. Arkivfoto: Samuel Kubani/AFP

EU’s forsvarssamarbejde kan sammenlignes med en bokser, der fortsat har til gode at stå i ringen i en rigtig kamp. På papiret har den fælles europæiske forsvarspolitik leveret flere succesfulde missioner, men har indtil nu selv valgt modstandere, hvor man var sikker på at kunne klare sig.

Sådan lyder i grove træk karakteristikken fra tre forskere, som fra hvert sit udgangspunkt har vurderet de militære operationer i EU’s fælles forsvarssamarbejde – operationer, som Danmark indtil nu har stået uden for, men vil kunne deltage i, hvis danskerne siger ja til at opgive forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen den 1. juni.

Men selv om forsvarsalliancen Nato til sammenligning må anses for en sværvægtsbokser med stribevis af hårde kampe, ar fra tidligere slag og årelang erfaring med at kæmpe mod de hårdeste modstandere, så rummer EU-samarbejdet et helt andet perspektiv for Danmark, pointerer eksperterne.

Det må ikke ende sådan, at man først kan sætte flueben, når man har den perfekte fred.

Annemarie Peen Rodt, lektor, Forsvarsakademiet

Det perspektiv vender vi tilbage til.

Først er det væsentligt at forstå forskellen på de missioner, som Danmark har deltaget i via Nato-alliancen, og de missioner, som EU-lande har udsendt soldater til under EU-flag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.