• Artiklen opdateres
Politik

Her er datoen for Minkkommissionens rapport

Nu er det meldt ud, hvornår beretning om minksagen er klar.

Artiklens øverste billede
I sit arbejde det seneste år har Minkkomissionen afhørt 74 vidner fra embedsværket, regeringen og minkbranchen. Herunder statsminister Mette Frederiksen. Foto: Mads Nissen

Minkkommissionen vil bruge al den tid, som den har til rådighed, inden den afleverer sin rapport om minksagen.

Længe var meldingen, at rapporten ville være klar »ultimo juni«, og nu kommer kommissionen med en endelig dato.

»Minkkommissionen kan oplyse, at kommissionens beretning vil blive afleveret til Folketingets Granskningsudvalg på et møde den 30. juni 2022, kl. 11.00,« skriver kommissionen på dens hjemmeside.

Formanden for Folketingets Granskningsudvalg Sophie Løhde (V) oplyser på Twitter, at rapporten vil blive offentliggjort efter mødet med kommissionen.

»Minkkommissionen har netop meddelt, at de afleverer deres beretning på et møde den 30. juni kl. 11.00 med Folketingets Granskningsudvalg. Herefter offentliggørelse,« skriver hun.

Sophie Løhde oplyser til Jyllands-Posten at mødet den 30. juni ventes at vare to timer. Dermed står offentligheden til at få indsigt i Minkkommissionens konklusioner torsdag d. 30. juni kl. 13.00.

Minkkommissionen undersøger forløbet, hvor regeringen med statsminister Mette Frederiksen for bordenden i efteråret 2020 besluttede, at alle mink i landet skulle aflives, uden der var lovhjemmel til at kræve dette.

Beslutningen blev meldt ud på et pressemøde den 4. november. På det tidspunkt bredte coronasmitte i mink sig hastigt på landets minkfarme. Regeringen frygtede, at virusmutationer i mink kunne true effekten af en fremtidig coronavaccine.

»Alle mink skal aflives – også avlsdyr,« sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Først søndag d. 8. november stod det klart i offentligheden, at regeringen ikke havde lovhjemmel - altså lovgrundlag - til at kræve minkene aflivet uden for de såkaldte smittezoner, der lå 7,8 kilometer rundt om alle smitteudbrud.

For minkavlere med raske mink langt fra smitteudbrud var aflivningen altså frivillig. Men det blev ikke meldt ud på pressemødet eller i regeringens og myndighedernes kommunikation før om søndagen.

Regeringen var siden beklaget forløbet, og daværende fødevareminister Mogens Jensen gik af efter massiv kritik.

Alle ministre involveret i beslutningen har dog fastholdt, at de ikke var klar over, at der manglede lovhjemmel til beslutningen, da den blev truffet, selvom det stod i bilag på et ministermøde måneder i forvejen, at en aflivning af alle mink ville kræve ny lovgivning.

I dokumenterne stod dog også, at tre ministerier skulle forberede »den tekniske afklaring af det fornødne lovgrundlag«, hvis en masseaflivning blev nødvendig. Dermed var ansvaret myndighedernes, har ministrene fremført.

Minkavlere og den borgerlige opposition har dog fastholdt regeringen og statsminister Mette Frederiksen gav en direkte »ordre« om aflivning i strid med loven. Mette Frederiksen og hendes topministre har afvist den anklage og lagt vægt på, at det var myndighederne og særligt Fødevareministeriet, der var ansvarlige for den formelle kommunikation til erhvervet om minkaflivningen.

Tre jurister har analyseret forløbet og konkluderet, at grundloven blev brudt, men de gav ikke noget bud på, hvem der var ansvarlige.

Kommissionens rapport ventes med stor spænding på Christiansborg, hvor oppositionen har varmet op til et hård opgør med regeringen om minksagen. Flere blå partier har luftet ønske om, at uvildige advokater skal vurdere kommissionens rapport med henblik på at afklare, om en eller flere ministre kan holdes juridisk ansvarlige. Det vil ultimativt kunne føre til en rigsretssag, men dette vil kræve et flertal i Folketinget.

Regeringens støttepartier har dog sagt, at de vil afvente rapporten, før de vil vurdere, om sagen skal have yderligere konsekvenser for regeringen.

Og netop støttepartierne De Radikale, Enhedslisten og SF sidder med de afgørende mandater, hvis beretningen fra Minkkommissionen skal have konsekvenser for regeringen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.