Politik

»Historisk energikrise«: Nu skal der skrues ned for varmen i offentlige bygninger

Temperaturen i det offentliges bygninger skal sænkes, og lys skal slukkes for at spare på energien. I værste fald kan kortvarige strømafbrydelser blive nødvendige til vinter.

Vinteren kommer. Og den kan blive barsk.

I værste fald risikerer Danmark at komme til at mangle energi pga. den europæiske energikrise, og det kan blive nødvendigt at gennemføre deciderede strømafbrydelser, hvis kulden for alvor melder sin ankomst.

Nøglen til at undgå dette skrækscenarie er ved at spare, hvor der spares kan, lyder budskabet nu fra regeringen.

Derfor anbefales alle offentlige bygninger og arbejdspladser som udgangspunkt at sænke temperaturen til 19 grader, medmindre særlige forhold gør, at temperaturen skal være højere.

Sænkningen bør senest ske fra den 1. oktober, lyder opfordringen til kommuner og regioner. For statens bygninger bliver der tale om et krav.

»Situationen er nu så alvorlig, at tiden er kommet til at tage næste skridt. Vi har brug for at spare på energien, og vi har brug for at gøre det nu,« sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på et pressemøde torsdag, hvor regeringen orienterede om forsyningssituationen i lyset af energikrisen.

»I værste fald risikerer vi at stå i en situation, hvor der er decideret mangel på energi,« sagde ministeren.

De få graders sænkning ventes ifølge ministeriet at kunne spare 5-18 pct. af varmeforbruget. Hospitaler, plejehjem og vuggestuer er undtaget.

Hos fagforeningen Djøf, som repræsenterer godt 40.000 offentligt ansatte, har man forståelse for, at medarbejderne nu må gå en lidt koldere tid i møde:

»Under en international forsyningskrise må vi alle rykke lidt tættere sammen, tage en ekstra trøje på og bidrage, hvor vi kan. Det er et lille offer for at bringe samfundet bedst muligt gennem vinteren,« siger formand Sara Vergo i en kommentar.

Ud over at skrue ned for radiatorerne skal offentlige bygninger også slukke for al udendørsbelysning, som ikke tjener et praktisk formål. Regeringen vil derudover også forkorte fyringssæsonen, så der først tændes for radiatorerne, når temperaturen indendørs kommer ned under 19 grader.

Samtidig opfordrede Dan Jørgensen private danskere til også at gøre, hvad de kan for at minimere deres energiforbrug.

Og endelig er et politisk flertal ligesom i Sverige og Finland klar med milliardhjælp til energiselskaberne, som også rammes af de høje energipriser. De får nu samlet tilbudt en statslig garanti på 100 mia. kr., som skal sikre stabiliteten på elmarkedet og dermed polstre forsyningssikkerheden, meddeler erhvervsminister Simon Kollerup.

»Hvis priserne fortsætter deres himmelflugt, så kan elselskaberne få rigtig svært ved at leve op til deres kontrakter. De kan simpelthen komme i problemer med likviditeten,« sagde han.

Risiko for strømafbrydelser

Ifølge Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, som også deltog på torsdagens pressemøde, kan det i værste fald blive nødvendigt at slukke for strømmen i korte perioder. En såkaldt rullende strømafbrydelse.

»Vi forventer ikke, at det bliver nødvendigt at afbryde strømmen denne vinter, men hvis – hvis – det bliver en meget kold vinter, stiger risikoen for strømafbrydelser,« sagde han og tilføjede, at afbrydelserne i givet fald vil ske under kontrollerede former, hvor bestemte områder afbrydes i en kortvarig periode.

Dan Jørgensen slog fast, at der endnu ikke tale om en egentlig forsyningskrise i Danmark i forhold til gas og el. De danske gaslagre er tæt på at være fyldte, og i øjeblikket er det stadig muligt at købe gas via Tyskland.

Men priserne er steget markant og kan stige yderlige.

»Danmark og Europa står i en meget alvorlig situation. Krigen i Ukraine og Putins (den russiske præsident, red.) brug af gas som et politisk våben har bragt os i historisk energikrise.«

»Vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa riskerer at mangle energi,« sagde han.

Netop Ruslands krig i Ukraine har sendt gaspriserne på himmelflugt, og det smitter også af på elpriserne. Situationen er blevet endnu mere kritisk, efter Rusland har lukket Nord Stream 1 – den store gasforbindelse mellem Rusland og Europa – på ubestemt tid.

Ny regning truer

Mange familier risikerer derfor at få en grim overraskelse, når de ser elregningen for næste kvartal. Flere elselskaber forventer, at elprisen for oktober, november og december vil nå et historisk højt niveau. For nogles vedkommende er forventningen en tredobling i forhold til prisniveauet sidste vinter.

Skatteminister Jeppe Bruus erkendte på pressemødet, at den netop aftalte sænkning af elafgiften med 4 øre per kilowatt-time ikke er nok til at holde hånden under alle butikker og private husholdninger. Han afviste ikke en yderligere sænkning, sådan som Venstre og De Konservative har foreslået.

Fredag mødes energiministre fra EU-landene til ekstraordinært møde i Bruxelles for at diskutere et kriseindgreb i elmarkedet. Det bør ifølge Dan Jørgensen reguleres anderledes end i dag, således at elpriserne for forbrugerne kommer ned.

Onsdag præsenterede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, flere forslag, hvoraf et prisloft på el og russisk gas var en del af det. Alt sammen for at forsøge at tøjle de galoperende energipriser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.