Kommentator: Erhvervslivet kigger ind i et ustabilt politisk landskab
Lars Løkke Rasmussen ser ud til at få magten, lyder der fra Anders Heide Mortensen, erhvervskommentator på Finans. Og det bliver svært for erhvervslivet at navigere i de nye magtforhold på Christiansborg.
Selv om resultatet af folketingsvalget stadig er et åbent spørgsmål, tegner der sig allerede et mudret billede af et fragmenteret politisk landskab, som det bliver ualmindelig svært for erhvervslivet at navigere i.
Sådan lyder analysen fra Anders Heide Mortensen, erhvervskommentator på Finans, få timer efter, at valgstederne lukkede og mens stemmeoptællingen er i fuld gang.
»Erhvervslivet kigger ind i et ustabilt politisk landskab. Det ser ud til, at de gamle partier samlet har haft et utroligt dårligt valg. Derfor vil de i den kommende valgperiode gå benhårdt efter at hente tabet hjem hos de to nye partier – nemlig Lars Løkke Rasmussens Moderaterne og hos Inger Støjbergs Danmarksdemokrater,« siger han.
De første foreløbige prognoser fra både DR og TV2 viser, at hverken rød blok eller blå blok kan samle noget, der minder om et flertal, uden at få støtte fra Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne, der ser ud til at brage ind i Folketinget med omkring 16 mandater i skrivende stund.
Samtidig har Lars Løkke Rasmussen indtil videre nægtet at svare på, hvem han peger på som statsminister – eller om han selv går efter posten, som han har haft to gange.
Og Lars Løkke Rasmussen ser ud til at indtage en absolut nøglerolle, når røgen har lagt sig, og det parlamentariske regnestykke skal gøres op.
»Det kan ikke formuleres for skarpt, hvor svære forhandlingerne om en ny regering kan blive. Lars Løkke Rasmussen har magten, men han har ikke noget uplettet navn på Christiansborg. Venstre har det regulært svært med personen Løkke,« siger Anders Heide Mortensen.
Både Venstre og Det Konservative Folkeparti står ifølge de foreløbige prognoser til at få tæv af vælgerne. Venstre roder rundt omkring 13 pct. af stemmerne, hvilket vil være det dårligste valg for Venstre i mere end 30 år.
Samtidig har de Konservative i løbet af valgkampen formøblet det momentum, som partiet havde inden valgudskrivelsen, og som fik den konservative formand Søren Pape Poulsen til at melde sig på banen som statsministerkandidat på linje med Venstres Jakob Ellemann-Jensen.
»Det har været en fiasko for blå blok at stille med to statsministerkandidater,« siger Anders Heide Mortensen, der selv har en fortid som pressechef i både Erhvervsministeriet og Finansministeriet.