Politik

Nord Stream undersøger nu skaderne i det danske område

Nord Stream har indtil videre kun været i stand til at foretage undersøgelser i den svenske økonomiske zone.

Artiklens øverste billede
Ariel view of the Nord Stream gas leak seen from a Danish defence aircraft at mid-sea in Denmark September 30, 2022. Danish Defence Command/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVES

Selskabet bag Nord Stream er nu påbegyndt undersøgelser omkring skaderne på gasrørsledningerne i den danske økonomiske zone.

Hidtil har de kun udført undersøgelser i den svenske økonomiske zone, men nu undersøger de altså også skaderne i det danske område.

Det oplyser Nord Stream AG i en pressemeddelelse mandag aften.

Den 1. november fik Nord Stream tilladelse af Geodatastyrelsen til at gennemføre undersøgelserne omkring gasrørsledningerne i det danske område.

Det var dog ikke med det samme muligt at påbegynde undersøgelserne på grund af Søfartsstyrelsens forbudszoner mod skibsaktivitet i området.

Fredag blev forbudszonen i området dog indskrænket fra en radius på fem sømil, der svarer til lidt over ni kilometer, til 500 meter.

I samme ombæring har Søfartsstyrelsen givet selskabet bag Nord Stream en dispensation, der gør, at selskabet er i stand til at påbegynde undersøgelserne på gasrørsledningerne i den danske økonomiske zone.

Med det samme dispensationen blev givet, sendte Nord Stream et fartøj ind i området og påbegyndte undersøgelserne af skaderne.

Visse forhold, herunder vejret, vil bestemme, hvor lang tid undersøgelserne vil tage, oplyser selskabet bag Nord Stream.

I alt er der fire lækager i Østersøen på de to gasrørsledninger. To af dem er i den svenske økonomiske zone ud for Bornholm. De to andre er i den danske økonomiske zone.

De fire lækager blev opdaget i slutningen af september, hvor store mængder gas væltede op til havoverfladen.

Seismiske målinger i Danmark og Sverige viste, at der nogle timer inden, at gassen boblede op på havoverfladen, havde været eksplosioner på havbunden.

Krigen i Ukraine betød, at der ikke længere flød gas gennem de to rør, da lækagerne blev opdaget. Men der befandt sig store mængder gas i rørene.

Selskabets tidligere undersøgelser i den svenske zone viste blandt andet, hvor bredt fragmenter fra gasrørene lå spredt ud på havbunden.

- Ifølge de foreløbige resultater af en inspektion af skadesstedet er der blevet fundet krater med en dybde på mellem tre og fem meter på havbunden med en afstand på cirka 248 meter fra hinanden, skrev selskabet den 2. november.

/ritzau/

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.