Politik

Dansk Industri: Nu rammer dansk økonomi muren

Væksten går i minus næste år, og beskæftigelsen falder med næsten 70.000 personer frem mod udgangen af 2024. Til gengæld har inflationen toppet, lyder det i en ny prognose fra Dansk Industri.

Artiklens øverste billede
Høje priser og et væsentligt højere renteniveau har ført til et dramatisk fald i forbrugertilliden men også i erhvervstilliden, og det rammer dansk økonomi næste år, forudser Dansk Industri i en ny økonomisk prognose. Arkivfoto: PR/Dansk Industri

Miraklernes tid er forbi i dansk økonomi, forudser Dansk Industri i en ny økonomisk prognose.

Næste år rammer de seneste mange måneders nye virkelighed med høje priser, stigende renter og omfattende pessimisme hos både forbrugere og erhvervsliv, og den økonomiske vækst går i minus, lyder prognosen.

»Nu vender det. Vi går alle sammen og kniber os i armen over, hvor modstandsdygtig dansk økonomi har været, men nu er økonomien på vej baglæns,« siger underdirektør i DI, Morten Granzau Nielsen.

Helt konkret forudser DI, at væksten næste år vil lande på - 0,8 pct.

Det er lavere end OECD forudså for Danmark i sin seneste prognose fra november, og det er også lavere end såvel de økonomiske vismænds som Nationalbankens seneste prognoser fra det tidlige efterår.

»Vi skønner ikke en nedgang så voldsom som under finanskrisen, men det er vigtigt at understrege, at usikkerheden lige nu er meget stor. Det kan sagtens blive endnu voldsommere, men det kan selvfølgelig også være, at vi slipper nådigere,« siger Morten Granzau Nielsen.

Allerede i 2024 forventer DI økonomisk vækst i Danmark igen, og det skyldes især forventninger til, at Tyra-feltet i Nordsøen igen vil blive taget i brug efter at have været under reparation, og at Danmark igen bliver selvforsynede med naturgas.

Samtidig er det ifølge DI slut med måned for måned at sætte nye rekorder for beskæftigelsen og med, at ledigheden kan holde stand mod energikrise, inflation og krig i Europa.

Beskæftigelsen falder ifølge DI med næsten 70.000 personer fra 4. kvartal i år og frem til 4. kvartal 2024.

Samtidig venter DI, at ledigheden stiger med 20.000 personer næste år og med yderligere 12.000 personer i 2024.

At ledighedstal og beskæftigelsestal ikke hænger sammen 1:1 skyldes, at ikke alle overgår fra beskæftigelse til ledighed. Nogle vil f.eks. gå på pension.

Den nye prognose fra DI lander kort før overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked begynder efter nytår, og prognosen er således arbejdsgivernes udgangspunkt for den økonomiske virkelighed, som de forestående lønforhandlinger skal passe ind i.

DI’s modpart ved forhandlingerne om den store og toneangivende industrioverenskomst er Dansk Metal, og her maner cheføkonom Erik Bjørsted til besindighed trods den nye prognose.

»Dybest set er prognosen en god nyhed. En vækst på - 0,8 pct. næste år og en arbejdsløshed, der ikke kommer meget over 100.000 personer, er ikke, hvad jeg vil kalde dyb recession. For arbejdsmarkedets vedkommende er der dybest set tale om en blød landing og om at vende tilbage til en normalsituation, som mange andre prognoser også opererer med,« siger han.

Morten Granzau Nielsen medgiver, at arbejdsmarkedet snarere er på vej tilbage fra et niveau med meget høj beskæftigelse og meget lav ledighed - eller i virkeligheden udbredt mangel på arbejdskraft.

»Vi kommer heldigvis fra et meget højt niveau, og det er rigtigt, at vi sådan set nok falder ned mod, hvad man kan kalde et normalniveau for beskæftigelse og ledighed, men det tror jeg helt ærligt ikke, at den enkelte, der mister sit job, kan bruge til ret meget,« siger Morten Granzau Nielsen.

Der er dog også mere positiv læsning i den nye prognose. Ifølge DI har den historisk høje inflation nemlig toppet, og allerede næste år vil inflationen nå ned på 3,8 pct., mens den i 2024 lander på 2,1 pct. - eller lige omkring det drømmescenarie, som de vestlige centralbanker styrer efter.

Både Nationalbanken og de økonomiske vismænd har noget højere inflationsforventninger til næste år med en inflation på hhv. 4,3 pct. og 5,1 pct.

Også inflationsforventningerne er afgørende for de forestående overenskomstforhandlinger, hvor løn står til at blive et helt afgørende slagsmål efter, at lønmodtagerne i år har oplevet det første reallønsfald siden 2012.

»Vi skønner med en stor portion ydmyghed, at inflationen har toppet. Priserne på energi, råvarer og fragt har været faldende, og det ligger til grund for vores skøn. Men man skal huske på, at selv om inflationstakten bliver lavere, vil priserne stadig stige,« siger Morten Granzau Nielsen.

I modsætning til prognoser fra f.eks. Nationalbanken og vismændene indeholder DI’s prognose intet om forventningerne til lønudviklingen.

Det skyldes ifølge Morten Granzau Nielsen ikke kun, at DI holder på kortene kort før overenskomstforhandlingerne, men også et generelt hensyn til, at arbejdsgiverne og lønmodtagerorganisationerne har aftalt ikke at blande sig i den lokale løndannelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.