- Artiklen opdateres
De Radikale er ude af regeringsforhandlingerne
Forhandlingerne fortsætter tirsdag uden De Radikale, men partiet vil ikke vælte en ny regering.
Det Radikale Venstre kommer ikke til at indgå i Danmarks kommende regering.
Partiet har været en del af de intense forhandlinger på Marienborg helt frem til mandag nat, men er nu endegyligt ude, oplyser politisk leder Martin Lidegaard (R) tirsdag eftermiddag på Christiansborg.
Beslutningen er truffet i »sidste øjeblik«, siger han, og begrunder valget med, at der er for store uenigheder mellem R og de øvrige partier om tre afgørende emner; klima, uddannelse og børn.
Omvendt er De Radikale begejstrede for de reformplaner, som tilsyneladende indgår i det udkast til et regeringsgrundlag, som ligger på bordet på Marienborg, siger han.
»Det er selvfølgelig en svær afvejning, når man er rigtig glad for den ene del og mindre glad for den anden del.«
Tirsdag eftermiddag fortsætter Socialdemokratiet og kongelig undersøger, Mette Frederiksen, de historisk lange forhandlinger sammen med Venstre og Moderaterne på Marienborg.
Alt tyder dermed på, at den kommende regering kommer til at bestå af disse tre partier.
Ifølge Martin Lidegaard bliver der præsenteret et regeringsgrundlag onsdag.
»Der kommer mange gode ting, men der kommer også noget, som jeg tror, at man vil forstå, at vi ikke kan se os selv i,« siger han.
Vil være frie fugle
Lidegaard har ellers ikke lagt skjul på, at han brændende ønskede at blive en del af en regering hen over midten.
Det var både, hvad De Radikale gik til valg på, og hvad Martin Lidegaard har kæmpet for, siden han overtog lederposten i partiet fra Sofie Carsten Nielsen umiddelbart efter vælgerlussingen til R-lejren ved folketingsvalget den 1. november.
De Radikale vil ikke forsøge at vælte en kommende midterregering, og Mette Frederiksen kan regne med partiets opbakning til en række reformer, understreger Lidegaard.
Partiets rolle blive som »frie fugle,« der hverken er støtteparti eller oppositionsparti, lyder det.
Beslutningen om at forlade forhandlingerne i 11. time er truffet efter en drøftelse i den radikale folketingsgruppe, hvor der var delte meninger, men i sidste ende var afgørelsen Lidegaards, siger han:
»Det er min beslutning, og den står jeg 100 procent på mål for.«
Rwanda-strid løst
R-lederen afviser samtidig, at knasten var Socialdemokratiets Rwanda-plan om at Danmark egenhændigt skal sende asylansøgere til et modtagecenter i Rwanda. En plan, som ville udløse et mistillidsvotum fra De Radikale, hvis en ny regering arbejdede videre med den.
»Vi har heldigvis fundet en rigtig god landingsbane for Rwanda,« siger Lidegaard.
»Ikke 100 procent sådan, som vi gerne ville have det - eller 100 procent som regeringen gerne vil have det. Men en landingsbane. Så den knast havde vi fået høvlet af.«
Han ønsker ikke at løfte sløret for planen på nuværende tidspunkt, men den vil fremgå af det kommende regeringsgrundlag, siger han.
Tidligere tirsdag meldte Dansk Folkeparti sig også endegyldigt ud af forhandlingerne efter ikke at have været inviteret til møder i flere uger.