• Artiklen opdateres
Politik

Samlet opposition peger på alternativ finansiering

Ni partier uden for regeringen foreslår nu andre finansieringsforslag end at skrotte en helligdag for at få adgang til forsvarsforhandlingerne.

Artiklens øverste billede
Oppositionen tager nu regeringen på ordet og peger i samlet flok på alternative måder at skaffe penge til Forsvaret. Foto: Jens Dresling

De ni partier i oppositionen forsøger nu at sparke døren til forsvarsforhandlingerne ind og opfordrer regeringen til at droppe afskaffelsen af en helligdag som en ultimativ adgangsbillet til de vigtige forhandlinger.

Den samlede opposition tager nu regeringen på ordet og fremlægger dens alternative bud på, hvordan man kan finde pengene til at styrke Forsvaret.

Det sker på dagen, hvor Folketinget afholder maratondebat om statsminister Mette Frederiksens (S) åbningsredegørelse og mens regeringen er under hårdt pres for at droppe afskaffelsen af store bededag. Og mens både fagbevægelse og flere oppositionspartier efterlyser en folkeafstemning om helligdagen

Oppositionen vil finde pengene til at styrke Forsvaret via tre forskellige kilder:

1,25 mia. kr. skal komme fra penge, som skulle være brugt på offentlige investeringer. 

1 mia. kr. skal tages fra en tidligere aftale om vinterhjælp, som er overfinansieret. 

Og endelig vil oppositionen finde 0,75 mia. kr. ved at rydde op i erhvervsstøtteordninger. 

Adgangsbillet og bøllemetoder

Meldingen kommer efter de seneste dages hårde strid mellem oppositionen og regering om, hvem der skal have en invitation til forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig – et forlig, som ventes at blive historisk, fordi Forsvaret skal have milliardindsprøjtninger over de kommende år.

Nu truer forliget med at blive smalt og dermed mindre politisk sikkert. Og det vil være en kæmpe fejl, fordi vi står midt en »historisk sikkerhedspolitisk krise«, hvor der er brug for bred opbakning til det danske forsvar, lyder det fra oppositionen. 

SVM-regeringen vil fremrykke 2 procents-målet, så Danmark opfylder Nato-kravet i 2030 frem for 2033. Men det kræver nye penge.

I sidste uge gav forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) partierne K, SF og R en uge til at svare på, om de vil acceptere afskaffelsen af store bededag. 

Det var et ultimativt krav for at komme med til forsvarsforhandlingerne, men blev efterfølgende afvist af en samlet opposition på ni partier, som nægtede at være med i forsvarsforliget, hvis adgangsbilletten bliver ofringen af store bededag.

Samtidig kritiserede flere partier regeringen for at benytte »bøllemetoder« og handle magtfuldkomment.

I en pressemeddelelse gentager oppositionen nu kritikken om, at det er urimeligt, at regeringen kræver accept af én eneste mulig finansiering, før der er indkaldt til forhandlingerne.

»Partierne ønsker med finansieringsforslagene at åbne for adgangen til forsvarsforhandlingerne og sikre, at en bredest mulig kreds af partier inviteres til forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig.«

Selvom nogle af partierne ikke er enige med regeringen i, at forsvarsudgifterne skal fremrykkes og stige, så finder de »det nødvendigt at stå sammen og sige fra overfor regeringens ultimative adgangskrav til forhandlingerne.«

Vil stadig afskaffe bededag

Tirsdag – efter statsministerens åbningsredegørelse til Folketinget – blødte regeringen lidt op og erklærede sig åben for at »lytte« til, hvilke alternative finansieringskilder, oppositionspartierne kunne finde på.

»Vi er altid modtagelige over for andre gode finansieringskilder,« sagde Mette Frederiksen på et pressemøde flankeret af Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen (M).

Og det er altså den handske, som oppositionen nu har samlet op.

Regeringen vil dog stadig gennemføre lovforslaget, der afskaffer store bededag som en helligdag, fastslog Mette Frederiksen - selv hvis der findes andre penge til at opruste forsvaret.

Argumentet er, at afskaffelsen både skaffer penge til at finansiere oprustningen af Forsvaret hurtigere end hidtil planlagt og samtidig øger arbejdsudbuddet.

Ud af de ni oppositionspartier er de otte imod af afskaffe store bededag. Kun De Radikale er for. Men alle er dog enige om at protestere mod, at afskaffelsen skal være adgangsbilletten til forsvarsforhandlingerne.

Ellemanns svar

Jakob Ellemann-Jensen vil nu se nærmere på oppositionens forslag, men han svarer ikke direkte på, om han nu også inviterer partierne til forhandlinger:

»Nu kommer vi til at se på det forslag, som er blevet lagt frem,« siger han til TV2 og flere andre medier på Christiansborg.

Regeringen ønsker stadig afskaffe store bededag, bekræfter forsvarsministeren:

»Ja, det er regeringens holdning, at store bededag bliver afskaffet som en helligdag.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.