Politik

EL efter energiaftale: Varmepriserne sænkes markant

50 kraftvarmeværker kan frit vælge varmepumper og biomasse i ny energiaftale mellem forligspartierne.

Kraftvarmeværkerne sparer mange penge, når de frit kan fyre med biomasse og varmepumper i stedet for naturgas. Det sænker varmepriserne markant i landsbyer, mindre byer og landdistrikter.

Det pointerer Enhedslisten energiordfører, Per Clausen, efter aftalen mellem partierne bag energiforliget fra 2012.

- Det rigtigt vigtige er, at vi har fået en aftale, som sikrer, at vi kan få billigere varme på "barmarksværkerne", som har fyret med naturgas. De kan nu vælge andet brændsel, så fjernvarmen i en række værker bliver væsentlig billigere i landdistrikter, siger Per Clausen.

Varmepumper bliver også mere økonomisk attraktive, fordi beregningen ændres for, hvornår de er fornuftige samfundsøkonomisk at bruge, forklarer han.

- Varmepumper er en god og effektiv måde at udnytte overskydende el fra vindmøller. Det er godt at producere fjernvarme, som er miljømæssigt bæredygtig. Det kan være en kombination af varmepumper, solenergi og geotermi (jordvarme), mener Per Clausen.

Kraftvarmeværkerne kan ikke bruge det billigste brændsel - kul - men må anvende anden alternativ energi end biomasse, som Enhedslisten ikke er begejstret for, understreger han.

- Biomasse er ikke nødvendigvis nogen god løsning miljømæssigt. Derfor har vi i aftalen lagt så meget vægt på muligheden for at gå over til varmepumper. Det samt geotermi fik vi også sat fokus på i finansloven, siger Per Clausen.

I finansloven for 2015 aftalte regeringen med SF og Enhedslisten, at der skal bruges penge på et rejsehold for varmepumper samt demonstration af varmepumper i stor skala.

- Der er ingen tvivl om, at energiaftalen betyder nogle ret voldsomme prisfald. Det har man set i kraftvarmeværker, som før har fået lov at få frit brændselsvalg: Priserne er faldet, siger Per Clausen.

/ritzau/

 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.