Politik

Statsrevisorer sparker Dong-undersøgelse til hjørne

Statsrevisorerne har tirsdag eftermiddag bedt rigsrevisionen om at udarbejde et "kort notat" med allerede tilgængelige oplysninger om salget af Dong Energy.

Artiklens øverste billede
Dong har efter salget til bl.a. Goldman Sachs investeret kraftigt i bl.a. vindenergi i Storbritannien Foto: Jens Dresling

Statsrevisorerne bestiller ikke en egentlig undersøgelse af salget af statsejede DONG Energy A/S.

Emnet var i dag på dagsordenen på foranledning af fhv. folketingsmedlem fra Enhedslisten Frank Aaen, der opfordrede til en undersøgelse af, om salget af Dong og ledelsens aflønning i den forbindelse var sket på et "sagligt grundlag". Og statsrevisor Henrik Thorup (DF) havde inden mødet opfordret til, at der blev bestilt en undersøgelse. 

Men det blev i stedet besluttet at bede Rigsrevisionen om at udarbejde et "kort notat" med allerede offentlige oplysninger om Dong-salget. Det fremgår efter et møde blandt de seks statsrevisorer tirsdag eftermiddag.

»Vi har bedt rigsrevisionen udarbejde et mindre notat om centrale tal vedr. Dong,« siger Peder Larsen (SF), formand for Statsrevisorerne og understregede, at der ikke var tale om en undersøgelse af forløbet men et »notat til dem, der mangler en kortfattet opsummering af Dong-salget.«

Rigsrevisionen skal ikke grave nye oplysninger frem, men altså sammenstille en række allerede offentligt tilgængelige oplysninger om Dong.

Værdien af Dong i 2013 blev sat til omtrent 44,5 mia. kr., efter at de nye investorer havde skudt 11 mia. kr. ind. Da selskabet blev børsnoteret før sommerferien, var prisen steget markant til 98,2 mia. kr.

Efter salget blev der bl.a. sået tvivl om, hvorvidt man vidste, at der snart ville komme langt højere vindpriser i Storbritannien. Eller om den lukrative aktieaftale, som Dong-toppen fik tilbudt, havde indflydelse på salgsprocessen.

Men notatet skal kun omhandle situationen i Dong, da man i 2013 besluttede at sælge 26 pct. af aktierne til Goldman Sachs og de to danske pensionskasser ATP og PFA, situationen omkring børsnoteringen to år senere og det efterfølgende kraftige fald i selskabets gæld. Det vil ifølge Peder Larsen ikke tage stilling til, om det er foregået urimeligheder og det skal ikke se på, om ledelsens incitamentsprogram påvirkede salgsprocessen.

Statsrevisorernes formand understregede, at Folketinget og Finansudvalget allerede har taget stilling til det meget omdiskuterede salg af Dong.

Henrik Thorup, der som Dansk Folkepartis repræsentant i Statsrevisorerne har presset på for en egentlig undersøgelse, lagde ikke skjul på, at han havde været i modvind ved mødebordet.

»Vi har haft diskussionen derinde. Jeg har holdt fast i mit, og andre har holdt fast i noget andet. Det resultat, der er kommet ud af det, er jeg tilfreds med.«

Han beskrev - i modsætning til formand Peder Larsen - dagens kompromis som »en forløber for en undersøgelse.«

»Vi skal blandt andet se på de kommercielle udvikling i Dong. Men hvilke oplysninger, der præcist vil være tale om, er endnu ikke fastlagt,« sagde han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.