DA-direktør: Økonomiske gulerødder vil virke denne gang
Mange års forsøg på at belønne virksomheder økonomisk har ikke virket. Nu prøver man med hårde pisk, og DA-direktør forventer, det vil give det ønskede resultat.
Adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, er særdeles tilfreds med den trepartsaftale, der fredag eftermiddag blev indgået mellem regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen. Han er sikker på, at virksomhederne vil bakke op om de frivillige aftaler om at oprette 8.000-10.000 ekstra praktikpladser i 2025, fordi det også er i deres interesse at få mere uddannet arbejdskraft.
Den nye aftale giver 5.000 kr. pr. lærling og 15.000 kr. pr. lærling, man tager ud over den kvote, som man bliver tildelt i et nyt system. Dette system skal udarbejdes over de kommende måneder.
Over de seneste 10 år har man belønnet virksomheder med op mod 70.000 kr. for at tage lærlinge, men det har ikke haft nogen nævneværdig effekt. Men det vil ændre sig nu, forventer Holbraad.
»Hensigten er et system, hvor vi får fortalt virksomhederne, »hvordan ser du ud ifht. faglærte og elever«. Har man et højt antal, skal man slippe billigere og sige til dem, der ligger lavt, at gør de ikke noget, skal de betale en større del af regningen. Men tager de flere, har de mulighed for at agere, så de undgår regningen.«
Men når bonusser på op til 70.000 kr. har ikke virket tidligere, hvorfor tror du, at økonomiske sanktioner på 27.000 kr. vil virke denne gang?
»Der er flere instrumenter i spil. Dels bonusser, ændringer af AUB (bidrag, som alle arbejdsgivere betaler og som refunderer forskellige udgifter ifbm. elever), højere lønrefusion til elever på ca. 7,5 og dermed bliver det sammen med regningen på 27.000, hvis man ikke opretter praktikplads, attraktivt at have elever.«
Mange virksomheder kan ende med at søge, men ikke få lærlinge. Burde der ikke være skrappere krav til de unge om at være mere mobile også?
»Aftalen sikrer, at man skal være egnet fagligt og geografisk, og det skal skærpes, at de unge har et udstrakt ansvar for at søge praktik i god tid før færdige med grundforløb. På den måde er der krav til de unge, og noget af det, der kunne være godt at få ud af aftalen er, hvis de unge og deres forældre kan bidrage til at få fokus på, at der er rigtig mange gode jobs og uddannelsesmuligheder, hvis man vælger en faglært vej.«