Politik

Topchefer skuffede over Løkkes 2025-kollaps: »Vi risikerer et ubrugeligt kludetæppe af politiske småaftaler«

Det er dybt bekymrende, at nødvendige politiske reformer strander på ultimative krav, når vi står midt i en akut vækstkrise, lyder det fra flere topledere.

Artiklens øverste billede
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans politiske kolleger på Christiansborg modtager ingen ros fra erhvervslivets top efter et uskønt forløb om den nu kuldsejlede 2025-plan. Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert

»Træls«, »rigtig ærgerligt,« og et klart tegn på, at Christiansborg er handlingslammet.

Sådan lyder meldingen fra landets magtfulde erhvervsledere, der er skuffede og bekymrede over, at statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften opgav den forkromede helhedsplan, der skulle give erhvervslivet en længe efterspurgt løsning på vækstkrisen.

Med 2025-planens kæntring risikerer landets virksomheder at stå tilbage med et »ubrugeligt kludetæppe« af politiske lappeløsninger, der skaber usikkerhed og bremser de investeringer, der skulle øge væksten og skabe nye job, lyder det.

»Vi har svært ved at forstå, at man kan have så ultimative politiske krav, at det hele strander i et slagsmål om skattelettelser. Sådan arbejder vi bare ikke i erhvervslivet. Vi sætter os ned og snakker os til rette om en fælles løsning på problemerne,« siger kommunikationsdirektør og medlem af koncernledelsen i pumpeproducenten Grundfos, Kim Nøhr Skibsted.

Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos. Foto: Casper Dalhoff

»Væksten er udeblevet, og det danske folketing sidder og snakker: Ingen vil noget, og vi savner i den grad bud på, hvordan vi får gang i væksten. Nu risikerer vi et ubrugeligt kludetæppe af politiske småaftaler, der ikke har et samlet sigte.«

Løkkes 2025-plan skulle rette op på vækstkrisen, som erhvervslivet i flere år har efterlyst politiske svar på. Økonomien er de seneste år vokset så svagt, at vi reelt er fattigere i dag end før finanskrisen. Den sløje vækst ventes at fortsætte i år, hvor de økonomiske prognosemagere spår omkring 1 pct. BNP-vækst.

I planen var der godbidder til erhvervslivet i form af lavere selskabsskat og et fradrag, når man investerer i iværksættervirksomheder, foruden reformer, der øger arbejdsudbuddet f.eks. højere pensionsalder. Men regeringens prestigeprojekt blev blokeret af især et enkelt punkt i den omfattende pakke: Støttepartierne kunne ikke enes om topskatten.

DSV's finansdirektør Jens Lund. Foto: Sofia Busk

»Det er rigtig ærgerligt, at planen er kuldsejlet,« siger Jens Lund, finansdirektør i logistikgiganten DSV, der i fjor omsatte for 50,8 mia. kr. »For første gang talte man ikke bare om at skabe balance i budgetterne, men også om at skabe mere velstand og en større lagkage. Uden en større lagkage bliver vi nødt til at begrænse nogle ting,« siger han.

Vi har i den grad »brug for vækst og mere gunstige vilkår« for landets virksomheder, hvis vi skal skabe flere job, lyder det fra Anders Hedegaard, topchef i høreapparatkoncernen GN Hearing. Han ser mandagens udmelding som en »midlertidig udsættelse« af en vækstpakke.

»Jeg kan næsten ikke forestille mig, at politikerne sidder det overhørig,« siger topchefen.

Væksten er udeblevet, og det danske folketing sidder og snakker: Ingen vil noget, og vi savner i den grad bud på, hvordan vi får gang i væksten.

Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos

Grundfos-direktør Kim Nøhr Skibsted er knap så optimistisk.

»Den politiske proces står fuldstændig i stampe og positionerne er fastlåste. Man udskyder bare løsningen på de problemer, som alle ved, vi står overfor: Vi har brug for mere forskning og et langt skarpere fokus på iværksætteri og vækst,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.