Politik

DI imod lovkrav om indbrudssikring af boliger

Det kan have økonomiske konsekvenser for den enkelte forbruger og byggebranchen, hvis et lovkrav om indbrudssikring vedtages, mener branchedirektør.

Artiklens øverste billede
Stærke døre, vinduer og låse er ifølge en rapport fra Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd effektive midler til at holde tyven væk. Foto: Mik Eskestad

I en ny rapport fra Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden bliver lovpligtig indbrudssikring nævnt som en af de ting, der virker, når indbrud skal bekæmpes.

Konkret mener Henrik Dam, formand i Det Kriminalpræventive Råd, at der er evidens for, at lovpligtig indbrudssikring i form af f.eks. stærke døre, vinduer og låse vil kunne nedbringe antallet af indbrud i Danmark med ca. 15.000 indbrud om året.

Men hos Dansk Industri (DI) er man imod et lovkrav om indbrudssikring.

»Et sådan lovkrav vil være overflødigt, da der allerede i dag er mange af dem, som bygger nyt, som faktisk køber de her produkter for at indbrudssikre deres huse. Modsat vælger en række forbrugere de dyrere indbrudssikrede produkter fra, da de bor et sted, hvor indbrudsraten er lav,« siger Elly Kjems Hove, branchedirektør DI Byg.

Udover at et lovkrav ifølge DI vil gøre boliger dyrere, vil et lovkrav også kunne få konsekvenser for byggebranchen, påpeger hun.

»Hvis de danske vinduesproducenter ikke kan sælge de samme produkter i Danmark og Tyskland, skal de enten bruge mange penge på at udvikle nye løsninger eller droppe et af markederne, hvilket kan koste arbejdspladser, og gøre vinduerne uforholdsmæssigt dyre,« siger Elly Kjems Hove og tilføjer:

»Helt grundlæggende mener vi, at forbrugeren skal have lov til at vælge de løsninger, som passer dem bedst.«

På baggrund af rapportens anbefalinger vil Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, stille som et beslutningsforslag i Folketinget, at det skal gøres lovpligtigt at indbrudssikre, når der bygges nyt eller renoveres gennemgribende.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener derimod ikke, at Folketinget bør lovgive på området.

»Det må være folks eget valg, om de vil ofre de penge, det koster at indbrudssikre deres hus. Jeg mener for eksempel ikke, at vi skal tvinge folk til at bruge mange tusinde kroner på indbrudssikring, hvis de bygger hus i et område, som sjældent er ramt af indbrud,« siger han til Jyllands-Posten søndag.

Rapporten fra Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd fremhæver, at man i Holland og Storbritannien har erfaringer med, at lovpligtig indbrudssikring har nedbragt antallet af indbrud betydeligt.

I Storbritannien skal nye huse sikres sådan, at det ville tage en indbrudstyv fem minutter at bryde ind, mens kravet er tre minutter i Holland. Begge lande har siden indførelsen halveret indbrudsraten.

Ifølge branchedirektør Elly Kjems fra DI Byg kan man ikke direkte overføre de udenlandske erfaringer til danske forhold.

»Vi har faktisk allerede nu vinduer og døre af høj standard. Derfor er det ikke sikkert, at et lovkrav i Danmark ville have samme effekt, som det har i de nævnte lande, fordi vi simpelthen starter på et bedre niveau herhjemme,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.