Politik

Løkke: Trump svigter sit ansvar som verdens mægtigste leder

Danmarks statsminister er skuffet over Trumps beslutning om Parisaftalen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Foto: Jens Dresling/Polfoto

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, fortæller i et interview med TV2 News, at han ikke er så bekymret for USA, efter den amerikanske præsident, Donald Trump, har meddelt, at USA trækker sig ud af Parisaftalen.

»Flere stater investerer grønt i disse år. Det kan man ikke stoppe fra Det Hvide Hus. Jeg har fuld tillid til, at en række stater vil efterspørge dansk grøn energi,« siger han i et direkte interview til TV2 News, kort efter den historiske meddelelse fra Washington.

Lars Løkke Rasmussen er i stedet bekymret for, hvad resten af de lande, som er en del af aftalen, kan finde på, efter Trumps udmelding.

»Det kan have en effekt på andre lande, som bliver inspireret til at stå af og køre fribillet. Så jeg synes, at han har et moralsk ansvar som verdens mægtigste leder, og det synes jeg, at han svigter her til aften,« siger han.

Men det er ikke realistisk, mener Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver i Greenpeace og som selv var til stede på COP21, hvor aftalen blev indgået.

»Siden Trumps valgsejr har utallige lande gentaget, at de fortsat støtter den globale klimakamp, og Kina har endda tydeligt kommunikeret vilje til at påtage sig en lederrolle. Så imens Trump aflyser USA’s kamp mod klimaforandringerne, aflyser Kina kulkraftværker,« lyder det fra den klimapolitiske rådgiver.

Og Lars Løkke Rasmussen understreger, at han er skuffet over beslutningen, efter han besøgte Trump i Det Hvide Hus tidligere på året. Her talte de to netop om klimaaftalen, hvor Lars Løkke Rasmussen specifikt gav Trump to grunde til, at aftalen er god for USA.

Den ene er, at det åbenlyst vil være godt for klimaet. Men som Lars Løkke Rasmussen pointerer, er det ikke noget, Trump tror på. Så det var den anden grund, som skulle få Trump til at vælge klimaaftalen. Her forsøgte statsministeren at overbevise præsidenten om, at klimaaftalen ville være en god forretning for USA i form af blandt andet flere arbejdspladser og mere innovation til landet.

BRANCHENYT
Læs også