Brian Mikkelsen efterlyser mere synlighed fra landets topchefer: »Bland jer noget mere!«
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efterlyser nu kraftigt de danske topchefers stemme i den politiske debat. Stop med at være nogle kyllinger og tag ansvar for den politiske retning for erhvervslivet, lyder det.
Danske topchefer skal råbe meget mere op i den erhvervspolitiske debat.
Så klar lyder opfordringen fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forud for et politisk vigtigt efterår, hvor han skal præsentere en ny vækstpakke.
»Bland jer noget mere! Vi mangler en brændende platform, og hvis vi skal gøre noget mere for virksomhederne, hvad regeringen og jeg gerne vil, så nytter det ikke noget, at der ikke er nogen, der forklarer, hvorfor det er nødvendigt,« siger Brian Mikkelsen.
Med den kommende vækstpakke vil erhvervsministeren blandt andet gerne skrue på erhvervsskatterne og skaffe flere udviklingskroner til vækstvirksomheder.
Jeg synes, man har et ansvar som virksomhedsleder til at forklare, hvad erhvervslivet har brug for.
Men den dagsorden vil kun lykkes, hvis også befolkningen forstår vigtigheden, mener Brian Mikkelsen.
»Der er altså brug for, at vi får lettet nogle omkostninger. Det skal erhvervslivet gå ud og sige. Her skal man ikke være en kylling og frygte, at man gør sig uvenner med det ene parti eller det andet parti, for jeg synes, man har et ansvar som virksomhedsleder for at forklare, hvad erhvervslivet har brug for,« fortsætter han.
En nylig undersøgelse fra Infomedia giver ministeren medhold. Med få undtagelser er de danske topchefer tavse i den erhvervspolitiske debat. Undersøgelsen konkluderede således, at der blot var fem topchefer i top 100 over de mest synlige personer i den erhvervspolitiske samfundsdebat.
Men igen og igen popper debatten op, som da Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, sidste efterår advarede mod at lette topskatten, eller da PFA-direktør Allan Polack i februar opfordrede topdirektørerne til at komme ud af busken.
Også på årets Folkemøde lød budskabet bl.a. fra Novozymes’ topchef, Peder Holk Nielsen.
»Vi har brug for at deltage mere i den offentlige debat. Specielt omkring den mere langsigtede udvikling af samfundet,« lød det fra ham.
Ifølge erhvervspolitisk kommentator på Finans Anders Heide Mortensen er der dog sjældent opbakning i virksomhederne til politiske udtalelser.
»Topchefer afholder sig, fordi der er en underforstået holdning i deres bestyrelser om, at det handler om at tjene penge hjem til aktionærerne, mens den der store erhvervspolitiske samtale i samfundet, den må nogle andre tage. At stikke næsen frem og markere et synspunkt, som måske er partipolitisk, det kan man ikke se idéen i,« siger han.