Politik

Nye dagpengeregler rammer ledige med tilbagevirkende kraft

Et ubehageligt brev er på vej fra a-kasserne til flere hundrede ledige. De har tæret mere på dagpengesystemet igennem de seneste otte år, end nye dagpengeregler tillader.

»Du troede måske, at du havde dagpenge frem til udgangen af oktober, men din dagpengeret udløber en måned tidligere. Så fra udgangen af september kommer der ikke flere penge.«

Et brev med nogenlunde denne ordlyd og essens er på vej eller er allerede dumpet ned i postkassen hos flere hundrede ledige. De bliver ramt af en særlig bestemmelse i de nye dagpengeregler, som trådte i kraft 1. juli. A-kasserne skal nu gå otte år tilbage og se, om der er ledige medlemmer, som sammenlagt har haft mere end fire år på dagpenge siden 2009.

Er der det, får medlemmerne kortet en måned af deres dagpengeret, så de i stedet for en normal dagpengeperiode på to år kun har ret til dagpenge i et år og 11 måneder. I kroner og øre betyder det farvel til 18.403 kr. før skat.

A-kasserne raser over, at medlemmer bliver ramt af fortiden, når alt er foregået efter bogen. Medlemmerne har modtaget dagpenge, som de har været fuldt berettigede til.

»Hvis det kun havde været fremadrettet, havde det været ok. Så kunne folk indrette sig efter det, men vores medlemmer har jo ikke haft en jordisk chance for at vide, at de ville blive ramt af nye regler i 2017,« siger konsulent i HK's a-kasse Flemming Fischer.

Hos 3F's a-kasse har 312 medlemmer siden 1. juli fået besked om, at deres dagpenge udløber, før de troede.

»Vi havde håbet, at det var færre, fordi vi er på vej ind i en højkonjunktur. Det er en øretæve, som står og venter på en væsentlig del af vores medlemmer, fordi mange har perioder, hvor de er inde eller ude af arbejdsmarkedet,« siger forretningsfører i 3F's a-kasse Eva Obdrup.

Vores medlemmer har jo ikke haft en jordisk chance for at vide, at de ville blive ramt af nye regler i 2017.

Flemming Fischer, konsulent i HK's a-kasse

I HK's a-kasse er man stadig ved at gøre op, hvor mange medlemmer der i første omgang falder for den nye regel. Men da den nye dagpengereform blev forhandlet på plads i 2015 af et bredt flertal i Folketinget, lød vurderingen, at i alt 700 ledige årligt vil blive ramt.

Fra politisk hold er der dog ikke meget hjælp at hente. Fungerende beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) mener, at pilen peger på a-kasserne.

»De nye regler har været kendt siden 2015, så det kan ikke komme som en overraskelse. A-kasserne har haft god tid til at informere deres medlemmer,« siger han.

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) understreger, at politikerne stort set vedtog et oplæg fra arbejdsmarkedets parter, da de nye dagpengeregler blev vedtaget, mens finansordfører Jacob Jensen (V) fremhæver, at et hovedformål med dagpengereformen er at øge incitamentet til at søge arbejde.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også