Politik

Esben Lunde har fået frataget ministeransvaret for fiskeriet

Ansvaret for fiskeriområdet er blevet frataget ministeren og overflyttet til Karen Ellemann (V).

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal ikke længere være ansvarlig for dansk fiskeri. Ændringen kommer efter flere måneder med dårligt samarbejde med Folketingets partier.

Efter længere tid med politisk strid om regeringens håndtering af fiskeriområdet er der brug for at genskabe tilliden. Blandt andet derfor skal der en ny minister i spidsen for det vigtige erhverv.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har mandag foretaget en rokade på ministeransvarområderne, som betyder, at Esben Lunde Larsen (V) har fået frataget ministeransvaret for fiskeriområdet, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

I praksis er fiskeriområdet blevet udskilt fra Miljø- og Fødevareministeriet, og der skal nu etableres en selvstændig fiskeristyrelse under Udenrigsministeriet.

Karen Ellemann (V) bliver ny minister for fiskeriet og er dermed minister for både fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Ændringen er allerede sket ved kongelig resolution, oplyser statsministeren:

»Jeg har i dag besluttet at overføre ansvaret for fiskeriområdet til Karen Ellemann, så hun fremover vil være minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde,« udtaler Lars Løkke Rasmussen.

Sagen kort
Kampen om kvoterne
  • Et flertal i Folketinget vil bremse de såkaldte »kvotekonger«. Det er storfiskere, som, ifølge kritikerne, omgår reglerne og sidder på meget store andele af de danske fiskekvoter.
  • I december indgik et flertal uden om regeringen en fiskeriaftale, der bl.a. indeholdt en liste af initiativer til at begrænse koncentrationen af fiskekvoter. Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fastholdt dog, at det bedste bud på en indgreb var en såkaldt tro- og loveerklæring, hvor fiskerne tilkendegiver, at de reelt ikke råder over flere kvoter end tilladt.
  • I marts beskrev Berlingske dog en hel liste udarbejdet i Naturerhvervstyrelsen med 16 mulige initiativer. Det fik S og DF til at anklage ministeren for at lyve.
  • DF såede tvivl om partiets tillid til ministeren, men efter en undskyldning slap Esben Lunde med en såkaldt næse, hvor Folketinget udtalte kritik.
Han angiver to primære grunde til rokaden: Dels har forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter i en årrække ikke været tilfredsstillende - hvilket en rapport fra Rigsrevisionen angiveligt snart vil vise.

Og dels er fiskeribranchen stærkt udfordret af briternes brexit, da mange fisk fanges i britisk farvand, og det har udstillet behovet et større fokus på området, lyder det fra statsministeren.

Rokaden kommer efter et forår, hvor Esben Lunde Larsens indsats på fiskeriområdet har været under massiv kritik fra blandt andet Dansk Folkepartis og Socialdemokratiets fiskeriordførere. Før sommeren anklagede de direkte ministeren for at have løjet, og støttepartiet DF truede med at vælte ham.

Dette udfordrede samarbejde spiller også ind i Løkkes overvejelser om rokaden, oplyser statsministeren selv:

»Endelig håber jeg, at vi nu kan genstarte samarbejdet om reguleringen af dansk fiskeri med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, der i den seneste tid ikke har været tilstrækkeligt tillidsfuldt,« siger Løkke.

Det er ikke muligt at få et interview med Esben Lunde Larsen, oplyser presseafdelingen i Miljø- og Fødevareministeriet, men i en skriftlig kommentar udtaler ministeren sig om sagen.

Esben Lunde Larsen skriver:

»Jeg må konstatere, at der har været politisk uro om fiskeriområdet gennem længere tid. Det fortjener fiskerierhvervet ikke. Jeg håber, at en ny start med en ny minister nu vil få samarbejdet med fiskeriordførerne til at gå glattere.«

»Jeg har i løbet af foråret forsøgt at genetablere et godt politisk samarbejde med fiskeriordførerne, blandt andet ved at regeringen har tilsluttet sig Fiskeripakken. Det er ikke lykkedes. Det har alt for mange negative konsekvenser for dansk fiskeri, at samarbejdet mellem ordførere og minister ikke fungerer ordentligt. Derfor er det fornuftigt med en ny start, og jeg er meget tryg ved, at Karen Ellemann er den rette til at få ro om fiskeriområdet. Selv ser jeg frem til at fortsætte mit gode samarbejde med Folketinget om de mange andre vigtige dagsordener på miljø- og fødevareområdet.«

»Fiskeriet er et vigtigt erhverv for Danmark, og der forestår store udfordringer i forhold til brexit. Det kan ikke undervurderes, hvor vigtigt det er, at vi i Danmark får forhandlet os til de bedst mulige vilkår for, at danske fiskere fortsat kan fiske i britisk farvand. Det bliver en af Karen Ellemanns store opgaver, og det vil hun med sin base i Udenrigsministeriet og sit internationale udsyn kunne løfte godt for Danmark.«

Dansk Folkeparti glæder sig over Esben Lundes afsked og kalder den »en decideret fyring«.

Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup har sammen med DF-kollegaen Ib Poulsen været blandt Esben Lunde Larsens skarpeste kritikere.

Han er derfor glad for, at ministeren nu er sat fra bestillingen på fiskeriområdet.

»Det har været åbenbart for enhver, at det den seneste tid har været meget svært at have et tillidsfuldt samarbejde med Esben Lunde Larsen. Jeg går ud fra, at det er det, vi nu ser konsekvensen af med statsministerens fyring af ministeren,« siger Simon Kollerup.

Han ser frem til samarbejdet med Karen Ellemann inden for fiskeriområdet:

»Jeg har ikke hørt hende sige ret meget om fisk, men vi er selvfølgelig klar til at samarbejde,« siger han og understreger, at fiskeripakken, som et flertal uden om regeringen har vedtaget, ligger fast uanset om ministeren hedder Esben Lunde eller Karen Ellemann.

»Det er klart, at det er fiskerpakken, der skal gennemføres,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også