Politik

Kommune sender moskebestyrelser på kursus

Der er et generationsskifte i gang i de københavnske moskéer, forklarer borgmester.

Københavns Kommune sender medlemmer af de moskeer, der har underskrevet kommunes såkaldte demokraticharter, på kursus. Foto: Jens Henrik Daugaard

Bestyrelserne i de københavnske moskéer er vigtige samarbejdspartnere, når det kommer til at forebygge radikaliserede miljøer. Derfor sender Københavns Kommune op mod 50 bestyrelsesmedlemmer på kursus i, hvordan de sikrer et sundt religiøst fællesskab.

- Vi vil rigtig gerne have, at bestyrelsesmedlemmerne er forbilleder for de unge, og at de er klædt på til at tage de diskussioner, som de unge søger i forhold til religion, kultur og identitet, siger Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R) til DR P4 København. 

I mange af bestyrelserne i de københavnske moskéer er der et generationsskifte i gang, og derfor er det vigtigt at sikre, at de nye bestyrelsesmedlemmer er kvalificerede, siger Anna Mee Allerslev:

- Mange af dem er unge og har ikke prøvet det før, så det er vigtigt, at vi klæder dem på til at være gode organisationsfolk og være en del af fællesskabet.

Det er kun medlemmer af de moskeer, der har underskrevet København Kommunes såkaldte demokraticharter, der sendes på kursus. Dermed udelukkes nogle af de moskeer, hvor der er risiko for ekstreme tendenser, medgiver Anne Mee Allerslev.

- Det er klart, at der er nogle, vi ikke får fat i, men vi har været nødt til at sætte en politisk grænse ved dem, der har underskrevet vores demokratiske charter og som vi ved, har et demokratisk sindelag.

Krimonolog og radikaliseringsekspert Kasper Fisker forstår godt, at Københavns Kommune kun samarbejder med de demokratisk sindede moskeer. Men det betyder, at indsatsen mister effekt, siger han til DR P4 København. 

- Det er i virkeligheden de moskéer og miljøer, der ikke vil underskrive sådan et charter, der har mest brug for det. Men kommunen er nødt til at overveje meget grundigt, hvem de vil tildele legitimitet. 

København Kommunes kursus er lavet i samarbejde med initiativet Nordic Safe Cities under Nordisk Ministerråd, der trækker på erfaringer fra uddannelse af bestyrelsesmedlemmer i britiske moskéer. Det er planen, at de første bestyrelsesmedlemmer sendes på kursus i januar.

BRANCHENYT
Læs også