Privatøkonomi
0

Fleksrenterne skraber bunden før stor auktion

Renterne på flekslån har aldrig været lavere.

Renterne på flekslån kender fortsat kun én vej, og det er nedad. Foto: Colourbox

Renterne på obligationerne bag flekslån skraber for alvor bunden. Det sker på et godt tidspunkt for de mange boligejere, der om få dage skal have refinansieret deres flekslån. De har udsigt til rekordlave renter. Således er renten på et F5-lån hos BRFkredit helt nede i 0,02 pct. Også de øvrige fleksrenter er på rekordlave niveauer.

Auktionen går i gang den 21. november, og der skal refinansieres flekslån for ca. 105 mia. kr. Heraf er de 90 mia. i danske kr.

Godt 50 mia. kr. er F1-lån, 20 mia. er F3-lån og ca. 15 mia. F5-lån. Specielt boligejere med F5-lån har udsigt til en klækkelig besparelse. De får en rente under 0,10 pct. i fem år.

Så lave er renterne nu på flekslån:

 BRFkreditRealkredit Danmark
F1/F2-0,35-0,17
F3-0,48-0,28
F50,020,07

Kilde: BRFkredit/Realkredit Danmark

»Det er bundrekord for F5-renten,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Det er de meget lave renter fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og de enorme opkøb, der presser renterne yderligere ned.

»ECB støvsuger markedet for obligationer. Godt nok har ECB bebudet at skalere opkøbene ned, men banken reinvesterer også udløbende obligationer, og der er ikke nogen officiel afslutning på opkøbene,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

I realkreditinstitutterne har man i flere år opfordret kunderne til at sikre renten. For når det vender, kan det godt gå stærkt. Det viser erfaringerne fra 2015, hvor den 30-årige rente steg 1-1,5 procentpoint på ganske kort tid. Stigningen kom i en periode uden særlige nyheder, men var blot udtryk for, at markedet vurderede fremtiden anderledes.

Det kan sagtens ske igen, advarer Christian Hilligsøe Heinig.

Der har netop været opsigelsesfrist for obligationslån. Det valgte flere end ventet at benytte sig af. Den største overraskelse var, at boligejere med 2,5 pct. lån også valgte at opsige. Det kan skyldes salg af bolig, men også at flere har villet nyde godt af de lave fleksrenter og derfor har konverteret deres 2,5 pct. lån til eksempelvis et F5-lån.

»Det ligger jo ikke lige til højrebenet at konvertere ned fra eksempelvis 30-årige 2,5 pct.- til 30-årige 2 pct.-lån. Man kan imidlertid godt forestille sig, at en del af konverteringerne er gået i retning af fast forrentede obligationer med kortere løbetid, og dermed endnu lavere rente, og der er måske også nogle, der er blevet fristet af en F5-rente til tæt på 0 pct.,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også