Privatøkonomi
0

Renterekord slået: Nu er selv F5-renten negativ

Udenlandske investorer hamstrer danske realkreditobligationer, og det kan mærkes.

Renterne på flekslån fortsætter faldet til glæde for danske boligejere. Arkivfoto: Michael Hansen

For første gang kan boligkunder få penge tilbage, hvis de vælger et F5-lån. Renten på lånet dumpede tirsdag for første gang i negativt territorium. Er man kunde i BRFkredit, kan man nu få en rente på minus 0,01 pct. i næsten fem år.

Renterne på de helt korte flekslån har været negative i næsten to år, men det er første gang, at renten på F5-lånet er under 0.

»Man må sige, at de korte renter er meget attraktive for boligejerne, når selv lån med fem års rentebinding har negativ rente,« siger afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.

I Realkredit Danmark er renten stadig over 0, men det skyldes udelukkende højere omkostninger til kursskæring.

»Det er i hvert fald første gang, at vi oplever negative renter fra F1-lån og nu helt ud til F5-lån. Med de F5-renter vi oplever for tiden, kan det heller ikke overraske, at lånet dominerer stort i lånevalget. Ser vi på vores bruttoudlån til flekslån alene, står F5-lånet aktuelt for omtrent tre ud af fire flekslån,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Så meget koster det at låne 1 mio. kr.:

LåntypeMdl. ydelse før skatMdl. ydelse efter skatÅOP i pct.
F5 med afdrag3.6313.4331,18
F5 uden afdrag9226681,27

Kilde: BRFkredit

En af forklaringerne på de lave renter er, at udenlandske investorer nærmest hamstrer danske realkreditobligationer. Næsten hver fjerde obligation sælges nu til en udenlandsk investor. Der er tale om lidt af et gennembrud for realkreditten, mener Mikkel Høegh.

»Udlandet elsker dansk realkredit, og det er faktisk en ret god historie for hele sektoren. For få år siden var vi stolte af, at 10 pct. af vores obligationer gik til udlandet. Nu er tallet næsten 25 pct. Det er bemærkelsesværdigt,« siger Mikkel Høegh.

Samtidig har den europæiske centralbank, ECB, forlænget sit opkøbsprogram af obligationer.

Når renten er negativ på et boliglån, kan realkreditinstitutterne føre penge tilbage til boligejerne på to måder:

Man kan modregne i bidragssatserne, eller man kan tilbageføre den negative rente som et ekstraordinært afdrag. Den sidste model benytter man sig af i BRFkredit. Det vil sige, at hvis man optager et F5-lån nu på 1 mio. kr., får man nedbragt sin gæld med ca. 100 kr. om året. Det sker både for lån med og uden afdrag.

Det er kun i BRFkredit, at kunder direkte mærker den negative rente på F5-lånet. Det skyldes, at realkreditinstituttets omkostninger ved optagelse af et F5-lån er lavere end konkurrenternes. BRFkredits F5-lån skal refinansieres om fire et halvt år.

BRANCHENYT
Læs også