Serier

Nu kan du søge efter navne i kæmpe skattelæk

Organisationen for undersøgende journalister har fredag gjort 25.000 navne fra Paradise Papers tilgængelige for offentligheden.

De hemmelige formuer
Nu kan du søge i de navne, der fremgår i dokumenterne fra Paradise Papers, der er læk fra et advokatfirma på Bermuda. Foto: AP Images

Står naboen der? Svigermor? Eller fodboldtræneren? Fredag er det blevet muligt for offentligheden at søge i 25.000 navne fra de famøse Paradise Papers, et af de største skattelæk i historien.

Det skriver Politiken.

Det er den internationale organisation for undersøgende journalister, ICIJ, der er begyndt at føje data fra de 13,4 mio. dokumenter kaldet Paradaise Papers til Offshoreleaks-databasen.

Den finder du her.

Her kan du også søge rundt i tidligere lækager som Panama Papers, Offshore Leaks og Bahamas Leaks. Man kan dog kun finde navne og adresser på personer og selskaber. ICIJ gør ikke selve dokumenterne fra Paradise Papers tilgængelige.

Med den nye tilføjelse rummer databasen flere end 520.000 navne.

Dokumenterne fra Paradise Papers stammer fra en advokatvirksomhed på Bermuda, der hedder Appleby. Firmaet servicerer nogle af de rigeste personer og største virksomheder i verden, der har et ønske om at have selskaber eller fonde i skattely.

At et navn fremgår af databasen er dog ikke ensbetydende med, at denne har gjort noget ulovligt.

I løbet af den kommende tid vil de 25.000 navne vokse til over 100.000. Her kan man finde oplysninger fra selskabsregistre i 19 lande og jurisdiktioner, der er svært tilgængelige for offentligheden.

Allerede nu ved vi, at selskaber som Nike, Facebook og Apple fremgår af dokumenterne. Også den engelske dronning Elizabeth, forsangeren for U2, Bono, og prominente personer bag den canadiske premierminister, Justin Trudeau, og den amerikanske præsident, Donald Trump, står i dokumenterne.

Paradise Papers blev lækket til Süddeutsche Zeitiung, som via ICIJ har delt dokumenterne med Politiken og 94 andre medier verden over.

Læs også