Privatøkonomi

Laveste lange rente nogensinde: Nu er udbetalingskursen 99,925

Kursen på 2 pct. lånet slår alle rekorder.

Den lave lange rente vil sætte yderligere gang i boligmarkedet, mener Nordea Kredit. Foto: Søren Schnoor

Det har aldrig været så billigt at få et 30-årigt boliglån. Kurserne på 2 pct. lånet er nu så tæt på 100, at boligkunderne stort set undgår kurstab. I Nordea Kredit har nogle af kunderne fået udbetalt et lån til kurs 99,925. Det er den højeste kurs nogensinde.

Gennemsnitskursen for den 30-årige 2 pct. obligation med afdrag ligger i øjeblikket på 99,908. Runder kursen 100, lukker lånet.

»Det, forventer vi, ikke kommer til at ske, men i det nuværende marked skal man passe på med at være for håndfast i sine betragtninger,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Den seneste uge har renteudsvingene været større end normalt. Først på ugen steg renten, og det blev forstærket onsdag, hvor den amerikanske centralbankchef, Jannet Yellen sendte renterne op med en melding om, at den økonomiske fremgang var bredere end hidtil antaget. Torsdag kom der tal for inflationen i euro-området, der skuffede, og det sendte renterne ned.

»For boligkøberne betyder rentefaldet, at de kan få et 30-årigt 2 pct. lån til den højeste kurs nogensinde. Den høje kurs betyder, at boligejerne få et minimalt kurstab, når de optager deres lån, og derved en lav hovedstol og en lav renten. Det er således ikke noget dårligt tidspunkt, de rammer rentemarkeder på,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Eksisterende boligejere kan også glæde sig over rentefaldet, mener hun, da det presser både boligpriser og antallet af handler op.

»Der er bare mere gang i markedet, når det er billigt og nemt at komme ind. Det kan give mere fart på boligmarkedet hen over vinteren, end det vi havde kunnet forvente under højere renter.«

De seneste fire en halv måned, hvor det nuværende 30-årige 2 pct. lån med afdrag, har været åbent, er kursen steget fra 96,0 til nu 99,9. Det er en forskel på næsten 4 kurspoint.

Hvis man tager udgangspunkt i en familie, der skal bruge et 30-årigt fast forrentet 2 pct. lån på 1 mio. kr., der optages i dag, ligger hovedstolen på 1.026.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat på 3.610 kr.

For fire en halv måned siden lå den tilsvarende hovedstol på 1.069.000 kr. og den månedlige ydelse på 3.760 kr. Det betyder, at det seneste halve års rentefald har reduceret hovedstolen med 43.000 kr. og den månedlige ydelse med 150 kr.

BRANCHENYT
Læs også