Privatøkonomi

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Frit valg på alle hylder: Her er boliglånene uden kurstab

Kurserne på boligobligationerne slutter året i topform.

Muligheden for at få et billigt boliglån har stort set aldrig været bedre. Foto: Colourbox

Der er stadig frit valg på alle lånehylder for boligejerne. Obligationskurserne slutter 2017 i topform og er nu i et optimalt leje. Det betyder, at det er muligt at vælge mellem to forskellige lån, uanset om man vil have 20 eller 30 års løbetid.

Hvis man har brug for et 30-årigt lån med afdrag, kan man nu vælge mellem et 1,5 pct. lån og et 2 pct. lån. Inden valget af lån skal man blot gøre op med sig selv, hvor stort kurstab man kan leve med. 1,5 pct. lånet ligger i en kurs omkring 95, mens 2 pct. lånet ligger tæt på kurs 100.

Her er lånene tæt på kurs 100:

Løbetid Kuponrente Kurs
30 år 2,0 99,5
20 år 1,5 99,3
15 år 1,5 99,3
10 år 0,5 99,1

Kilde: Nordea Kredit

Kun hvis man skal have et 30-årigt lån uden afdrag, ligger kursen under 99, men ikke ret meget. I øjeblikket kan man således få et 2 pct. lån uden afdrag til kurs 98,2.

Hos Totalkredit og BRFkredit er det nu muligt at få et 20-årigt 1 pct. lån. Dette lån kan fås til en kurs omkring 95. Samme kurs har det 30-årige 1,5 pct. lån.

Et normalt pejlemærke er, at man kun skal vælge et boliglån, hvis kursen er over 95, men rådet fra Realkreditinstitutterne i øjeblikket er at vælge de lån, der ligger tættest på kurs 100.

Det skyldes, at man dermed undgår kurstab. Argumentet for at vælge et lån med en lavere rente og til en lavere kurs er, at det er mere attraktivt at konvertere, hvis man senere vil lægge om. Jo lavere kuponrenten er, desto mere kursfølsomt er lånet.

Men forskellen i kursfølsomhed er en teoretisk størrelse, og så længe obligationsserien bag er beskeden, risikerer man at blive ramt af indlåsningseffekten. Kursdannelsen i små serier kan nemlig være uregelmæssig, da forholdsvis få investorer kan sidde helt eller delvist på en serie og dermed mere eller mindre bestemme kursen.

Her er alternativerne til lånene tæt på kurs 100:

Løbetid Kuponrente Kurs
30 år 1,5 95,4
20 år 1,0 95,0

Kilde: Nordea Kredit/Totalkredit

Næste ordinære opsigelsesfrist for fast forrentede lån er 31. januar 2018.

Læs også
Top job