Privatøkonomi

Færre måtte gå fra hus og hjem: Boligmarkedet har ramt 10-årig rekord

Antallet af tvangsauktioner har nået det laveste niveau på denne side af finanskrisen.

Antallet af tvangsauktioner falder fortsat, men niveauet er højere end før finanskrisen. Foto: Jens Dresling.

De danske boligejere har haft så godt styr på deres økonomi, at boligmarkedet i 2017 satte en 10-årig rekord. 2017 blev nemlig året med færrest tvangsauktioner på denne side af finanskrisen.

»2017 vil blive husket som det år, hvor antallet af tvangsauktioner faldt til samme lave niveau som i slutningen af 90’erne og starten af 00’erne, og hvor vi med sikker stemmeføring kan sige, at krisen nu ligger bag os,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 2.657 boliger i 2017 blev sat på tvangsauktion, hvilket er det laveste antal siden 2007.

»Tager man højde for det højere antal af boliger i dag i sammenligningen med 2007, er antallet ekstremt lavt i dag. Når dansk økonomi er sund og vokser, er det med til at holde antallet af tvangsauktioner nede. Det sker gennem flere kanaler,« noterer Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, der dog peger på, at der er et godt stykke ned til rekorden for færrest tvangsauktioner på 1.231 i 2006.

Selv om der altså ikke er tale om en rekord, så er der tale om et meget lavt niveau. Det viser en opgørelse fra Nordea Kredit på baggrund af tallene fra Danmarks Statistik. Statistikken over tvangsauktioner går 39 år tilbage. Kun i syv af disse år har antallet af tvangsauktioner været lavere end i 2017.

»Det er et resultat, vi kan være godt tilfredse med. Vi havde forventet, at antallet af tvangsauktioner ville stige en smule i 2017 eller i bedste fald stabilisere sig på samme niveau som i 2016. I starten af 2017 meldte Skat nemlig ud, at de forventede at sende væsentligt flere ejendomme på tvang for at få ryddet op i bunkerne efter det fejlslagne digitale inddrivelsessystem EFI,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Læs også