Privatøkonomi

Lejligheder fortsætter prisflugt - huspriser ramt af fald

Danmarks Statistiks seneste tal viser, at huspriserne faldt fra september til oktober, mens lejlighederne steg.

Priserne er steget på det brede parcelhusmarked med 22 pct. siden januar 2013 og 4 pct. over det seneste år. Arkivfoto: Lars Krabbe

2017 var et år, hvor landets boligejere kunne glæde sig over generelle prisstigninger.

Men nu viser Danmarks Statistiks seneste tal for oktober 2017, at huspriserne faldt med 1,1 pct. fra september til oktober sidste år. Lejlighederne derimod fortsatte sin prisflugt og steg med 1,2 pct.

Faldet i huspriserne har dog kun været et mindre bump på vejen i prisudviklingen, da huspriserne generelt steg 4,4 pct. de første 10 måneder af 2017. I samme periode steg priserne på lejligheder med 7,7 pct.

»Selvom priserne på huse faldt i oktober, så er det værd at hæfte sig ved, at hvis vi ser på prisudviklingen over en lidt længere periode, så peger pilen fortsat op,« siger Steen Bocian, cheføkonom ved Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Cheføkonomen lægger særligt vægt på, at priserne på boligmarkedet fortsatte med at stige trods usikkerheden om de fremtidige låneregler i efteråret sidste år.

Stigningen i boligpriserne har bl.a betydet, at hvis man købte et hus til 2 mio. kr. i starten af 2017, ville huset i dag kunne sælges med en fortjeneste på 88.000 kr. Hvis det derimod drejede sig om købet af en lejlighed, vil man kunne have hentet en fortjeneste på 154.000 kr.

Det har dermed været særligt attraktivt at investere i ejendom i 2017, men selvom boligpriserne er steget relativt meget i 2017, er der ikke tale om en boble under opsejling, vurderer Steen Bocian.

»Selvom priserne er steget på det brede parcelhusmarked med 22 pct. siden januar 2013 og 4 pct. over det seneste år, så er priserne fortsat lavere end inden krisen,« siger cheføkonomen.

Han mener desuden, at de stigende priser på huse skal ses i lyset af stigende beskæftigelse, kraftigt stigende realløn og rekordlave renter.

»Der er med andre ord ingen grund til at forvente, at huspriserne på landsplan pludselig kommer til at falde markant over de kommende år,« siger Steen Bocian.

Læs også