Privatøkonomi

Nu vender strømmen: Flere køber bolig i udkantskommuner

84 pct. flere salg i udkantskommunerne i forhold til 2011.

Der er kommet gang i salget af huse i Udkantsdanmark. Foto: EDC Salget i udkanten stiger. Foto: Gregers Tycho Foto: Gregers Tycho

Der bliver nu solgt flere boliger i de områder af Danmark, der betegnes som Udkantsdanmark. Der er dog stadig et prisefterslæb, viser nye tal fra Boligmarkedsstatistikken.

I 2017 blev der solgt hele 17,4 pct. flere boliger i landets 16 udkantskommuner i forhold til året før. I resten af landet er salget gennem 2017 »kun« steget 7,8 pct.

Bor du i en udkantskommune?

Udkantskommuner består i henhold til Indenrigs- og Sundhedsministeriets definition fra 2010 af:

Bornholm, Langeland, Lemvig, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Ringkøbing-Skjern, Samsø, Skive, Struer, Thisted, Tønder, Varde, Vesthimmerland og Ærø.

At der er større fremgang i de mindre kommuner, er ikke den store overraskelse, mener kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann, der har bearbejdet tallene.

»Udviklingen er helt klassisk for boligmarkedet. Når markedet vender, sker det først i de store byer, og nogle år senere følger resten af landet med,« siger Jan Nordmann.

Det mest overraskende er, at der er fart på i selv de mindste områder, mener han.

Det er de høje priser i de store byer, der tvinger flere til at søge mod de billigere kommuner.

»Salgstallene for udkantskommunerne stimuleres yderligere af boligpriser, der i nogle af de store byer er helt op til fordoblet i de seneste år. Det får naturligvis flere til at efterspørge boliger til mere overkommelige priser,« siger Jan Nordmann.

I forhold til bunden i 2011, blev der i 2017 solgt 84 pct. flere boliger i udkantskommunerne og 82 pct. flere i resten af landets kommuner.

Der er dog langt fra tale om nogen prisfest. Udkantskommunerne har stadig et stykke vej, før resten af landet er indhentet. I forhold til 2011 er huspriserne i landets øvrige kommuner som et gennemsnit steget 15 pct., mens de i udkantskommunerne i samme periode er faldet 5 pct.

Normalt stiger priserne, når der kommer gang i salget. At det ikke er sket i udkantskommunerne, er der en logisk forklaring på.

»Der er fortsat et relativt stort udbud af ejendomme til salg i udkantskommunerne, og det kommer til at lægge en dæmper på prisudviklingen. Vi tror derfor kun på let stigende priser i 2018, men større stigninger end i de største byer. Her er forventningen en flad priskurve,« siger Jan Nordmann.

Læs også