Privatøkonomi

Boligejere trodser advarsler om kurstab

Danske boligejere har vænnet sig til det rekordlave renteniveau.

Der blev langet 22.000 lånetilbud over disken i december, og mange boligejere demonstrede en vis risikovillighed. Arkivfoto: Mathias Svold

Mange boligejere er efterhånden blevet hårdhudede, når de lægger lån om. Lysten til at lægge om eller få nyt lån var stor i december. Knap 22.000 gange blev der langet lånetilbud over disken, og mange af tilbuddene blev givet i det nye 30-årige 1,5 pct. lån.

Dermed trodser boligejerne advarslerne om at tage lånet på grund af det relativt store kurstab. I øjeblikket kan man få et 2 pct. lån til en kurs tæt på 100. Vælger man et 1,5 pct. lån, får man et kurstab på 5 point, og det svarer til ca. 50.000 kr. for hver million, man låner.

»Vi har afgivet mange lånetilbud i 1,5 pct. lånet. Om lånene i sidste ende bliver hjemtaget, ved vi ikke endnu. Men boligejerne er blevet forholdsvis vakse ved havelågen, når der er mulighed for at få en lavere ydelse og spare penge,« siger afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.

De 22.000 lånetilbud er det højeste antal i tre år. Historisk set har december 2017  været lige på gennemsnittet. Den forholdsvis høje aktivitet i december skyldtes rentefald og muligheder for at omlægge til eksempelvis 30-årige lån med 1,5 pct. i rente eller 20-årige lån med 1 pct. i rente, mener Mikkel Høegh.

»Det at omlægge lån og dermed spare penge er nærmest en folkesport. Når aktiviteten i december ikke har været højere skyldes det, dels at mange låntagere tidligere har haft muligheden med et 30-årigt lån til 1,5 pct. i rente, dels at december ikke er en opsigelsesmåned, hvis man vil opsige til termin.«

Anderledes tryk på kedlerne kan der komme i januar, som er opsigelsesmåned. Vil man omlægge og opsige sit boliglån, skal det ske inden 31. januar. Jo tættere, man kommer på den dato, desto mindre bliver differencerenterne.

I øjeblikket er det optimalt at omlægge, fordi 2 pct. lånet kan fås stort set uden kurstab.

»Falder renten et lille nøk af den ene eller anden årsag, vil 1,5 pct. lånet blive særdeles attraktivt,« mener Mikkel Høegh.

Set over hele 2017 blev der afgivet færre lånetilbud end det historiske gennemsnit på ca. 300.000. I 2017 blev der ialt afgivet 235.049 lånetilbud. Rekorden blev sat i 2006 med 378.339.

At der trods alt ikke var flere, vidner om, at boligejerne har vænnet sig til de rekordlave renteniveauer.

»Ja, man fristes nærmest til at sige forkælet. Der skal således et større rentefald til, før vi for alvor vil se forhøjet omlægningsaktivitet,« siger Mikkel Høegh.

Læs også