Privatøkonomi

Verdens største investor kræver større socialt ansvar fra virksomheder

Kapitalforvalteren BlackRocks topchef Larry Fink har vakt debat i USA med et krav om, at virksomheder ud over at levere finansielle resultater også skal give et positivt bidrag til samfundet.

BlackRock er verdens største kapitalforvalter. Nu kræver topchefen Larry Fink et større socialt ansvar fra de virksomheder, BlackRock investerer i. Foto: AP Photo/Evan Vucci.

Høje afkast er i længden ikke nok til sikre sig opbakning fra store aktionærer som BlackRock. Virksomhederne skal i dag også tage ansvar overfor det samfund, de opererer i.

Sådan lyder årets opsang fra BlackRocks topchef Larry Fink til de selskaber, hvor kapitalforvalteren har anbragt 6,3 billioner dollar på vegne af sine investorer.

»Samfundet kræver, at virksomheder også har et socialt formål. For at trives på lang sigt må ethvert selskab ikke bare levere finansielle resultater, men også vise, hvordan det bidrager positivt til samfundet,« skriver Larry Fink i årets brev til virksomhederne. Ifølge Fink stiger kravet til virksomhederne, fordi mange regeringer har svigtet med hensyn til eksempelvis pensionssystemer og omskoling af arbejdsstyrken.

Han vurderer, at virksomheder, der ikke også rummer et socialt fokus over tid, vil forfalde til kortsigtet udbetaling af sin indtjening - uden at sørge for de nødvendige investeringer i bl.a. medarbejderudvikling og innovation - og ende med at skabe afkast under gennemsnittet.

For at trives på lang sigt må ethvert selskab ikke bare levere finansielle resultater, men også vise, hvordan det bidrager positivt til samfundet.

Larry Fink, adm. direktør BlackRock.

Kravet har fået flere finansielle kommentatorer til at efterspørge BlackRocks eget sociale ansvar. Med en stigende del af formuen i indeksfonde investerer BlackRock både hos alkohol- og våbenproducenter. Den gigantiske kapitalforvalter kunne godt gøre mere for at stille højere krav til de virksomheder, men primært har interesseret sig for høje cheflønninger, mener nogle kommentatorer.

Larry Fink forklarer selv, at BlackRock ikke kan udtrykke sin utilfredshed ved at sælge aktier fra selskaber, der indgår i de indeksfonde, som en stadig større del af kundernes penge er investeret i.

»Derfor bliver vores ansvar for at engagere os og bruge vores stemmeret større end nogensinde,« skriver Larry Fink, der lægger op til, at BlackRock fremover vil engagere sig mere i de selskaber, hvor der ejes aktier.

BlackRock vil derfor over de næste tre år fordoble størrelsen af sit investment stewardship-hold, som arbejder for at øge virksomhedernes fokus på langsigtet, bæredygtig investeringsfokus.

Læs også