Privatøkonomi

Boligejerne er ukuelige prisoptimister

Troen på yderligere fremgang er markant blandt boligejerne.

Der er kommet gang i boligsalget, og boligejerne holder sig ikke tilbage, selv om de tror på yderligere prisstigninger. Foto: Colourbox

Der er stor optimisme blandt de danske boligejere. Troen på højere priser er uforandret selv blandt boligsælgerne. Og det er positivt, konstaterer man i ejendomsmæglerkæden Nybolig.

For selv om boligejerne forventer stigende boligpriser det næste år, sælger de stadig deres boliger, viser en spørgeundersøgelse, som Nybolig har foretaget blandt 700 boligsælgere.

Knap halvdelen af dem, der solgte deres bolig i tredje kvartal 2017, forventer nemlig, at boligpriserne vil stige de næste 12 måneder, mens godt en tredjedel mener, de vil forblive uændrede. Kun 5 pct. tror de vil falde.

»Der er ingen tvivl om, at de positive meldinger fra finanssektoren også påvirker boligejerne. I hvert fald har de generelt pæne forventninger til, at boligpriserne vil fortsætte deres positive udvikling mindst et år endnu,« siger Thomas Hovgaard, der er relationschef i nybolig. 

Han peger især på det økonomiske opsving, men også på den politiske debat som årsag til optimismen.

»De færreste har kunnet undgå at bemærke, at det faktisk går rigtig godt med lave renter og høj beskæftigelse. Og selv om vi hører om voldsomme prisfald i Skandinavien, er det ikke herhjemme tegn på, at der skulle være en lignende opbremsning lige om hjørnet,« mener Thomas Hovgaard.

Samtidig er der faldet afklaring om boligskatten og finansloven. Der er med andre ord ro om økonomien.

»Selv om både finanslovsforhandlinger og skatteaftaler har fyldt meget de seneste måneder, er det mere proces end indhold, der har været i fokus. Boligmarkedet har ikke modsat for et år siden fyldt meget i den offentlige debat,« siger Thomas Hovgaard.

Boligejernes optimisme deles af de danske banker og realkreditinstitutter. Her er forventningen moderate prisstigninger i 2018.

Læs også