Privatøkonomi
0

Derfor skal du passe på, når du handler i netbutikker udenfor EU

Der er problemer med sikkerheden i hvert tredje produkt til børn, viser undersøgelse.

Hver femte af de danske onlineshoppere har inden for en måned købt varer fra Kina. 
Finn Frandsen

Wish, Aliexpress, Strawberrynet eller Ebay. Danskerne handler i webbutikker som aldrig før. Der bliver langet alt fra børnetøj til kosmetik og elektronik over den digitale disk, og mange onlinebutikker lokker med billige varer.

Men som forbruger skal man være opmærksom på, at der med de billige produkter kan opstå sundheds- og sikkerhedsproblemer. Det gælder især produkter som legetøj, kosmetik og elektronik. Advarslen kommer fra Forbrugerrådet Tænk.

En ny undersøgelse foretaget af rådet viser, at der i mere end hver tredje af de testede produkter til børn fra kinesiske webshops var sikkerhedsproblemer og standarder, der ikke lever op til kravene indenfor EU.

Det drejer sig bl.a. om børnetøj, legetøj og produkter til fødevarer.

»Ved produkter til børn kan der være små dele på, som nemt falder af, barnet kan skære sig på eller blive kvalt i. Det udgør en sikkerhedsrisiko, der ikke er tolereret i Europa. Vi anbefaler derfor ikke, at man køber bl.a. produkter til små børn fra Kina,« siger Anja Philip, formand fra Forbrugerrådet Tænk.

Vær særlig opmærksom på disse produkter:
  • Elektriske produkter kan være brandfarlige, hvis de ikke er produceret ordentligt.
  • Legetøj, børnetøj og babyudstyr an udgøre en risiko for børnene, hvis der ikke er taget højde for sikkerheden.
  • Køkkenredskaber kan indholde skadelige kemikalier og udgøre en meget direkte udsættelse for uønsket kemi.
  • Kosmetik, plejeprodukter, tøj og rengøringsmidler kan indeholde skadelige kemiske stoffer.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Hver femte af de danske onlineshoppere har inden for en måned købt varer fra Kina, viser en undersøgelse foretaget af PostNord. Landet er dermed det fjerde mest benyttede land for e-handel lige under Storbritannien, USA og Tyskland.

Problemer med sundheden eller sikkerheden ved de kinesiske varer opstår ifølge Forbrugerrådet Tænk, fordi forbrugeren køber produktet direkte fra de kinesiske webshops og dermed undgår den europæiske sikkerhedskontrol.

Den sikkerhedskontrol er gældende, når en importør fra Europa skal forhandle de kinesiske varer.

I EU-systemet Rapex kan EU-landene advare hinanden om produkter, der ikke lever op til EU-kravene. I de seneste tal fra 2016 omhandlede over halvdelen af disse advarsler produkter produceret i Kina.

»Kina er ikke underlagt reglerne i EU, og derfor opfordrer vi forbrugeren til at være opmærksom ved produkter købt fra kinesiske onlinebutikker. Der er ingen garanti for, at der er kontrol, hverken med indholdsstoffer eller sikkerheden, og det kan gå ud over køberen,« siger Anja Philip.

Forbrugerrådet Tænk vil derudover øge opmærksomheden på de hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer, der kan findes i kosmetik, fødevarer og plejeprodukter, der forhandles på de kinesiske webshops.

BRANCHENYT
Læs også