Privatøkonomi

Heftig trafik: Ejerlejligheder handles i familien

Der er skattemæssige fordele ved at handle boliger internt i familierne.

Der handles boliger mellem familierne som aldrig før - specielt ejerlejligheder. Tegning: Niels Bo Bojesen

Boliger bliver handlet flittigt i familierne. Siden 2012 er antallet af familiehandler med ejerlejligheder steget over 170 pct., viser en opgørelse fra Boligsiden.

Specielt sidste år skete der en stigning. En familiehandel kan gøres på favorable vilkår, renten er lav, og så vil mange komme en ny ejendomsvurdering i forkøbet.

Når to familiemedlemmer indgår en bolighandel, kan man handle boligen 15 pct. under den offentlige vurdering. Denne vurdering er indtil videre fastfrosset på 2011-niveau.

»Det betyder reelt, at der er tale om urealistisk lave priser i det nuværende marked, og det giver mulighed for at sælge særdeles billigt – eksempelvis fra forælder til barn. Skattemæssigt er det dermed en langt mere fordelagtig måde at videregive værdier fremfor en kontant arv,« siger kommunikationsdirektør for Boligsiden, siger Birgit Daetz.

Samtidig stiger boligpriserne, særligt priserne på ejerlejligheder i København, og det betyder, at forskellen mellem markedspriserne og den offentlige vurdering fortsat vokser.

At antallet af handler stiger netop nu, kan derfor hænge sammen med, at en ny ejendomsvurdering er på trapperne. Den kommer i løbet af 2019. Med den nye ejendomsvurdering vil prisniveauet blive hævet betragteligt. På den baggrund forventes det, at der også i år vil være mange familiehandler.

»Desuden er renten på trods af en lille stigning stadig på et meget lavt niveau, og det betyder, at udgifterne til et boliglån er konkurrencedygtige med prisen på lejeboliger i landets største byer. Det er derfor på alle måder et virkelig fordelagtigt tidspunkt at overtage en bolig i en familiehandel,« siger Birgit Daetz.

Er den seneste ejendomsværdi ikke udtryk for boligens handelsværdi, er Skat ikke nødvendigvis bundet af vurderingen. Det er derfor en god idé at få huset eller lejligheden vurderet af en ejendomsmægler og indhente bindende svar fra Skat, lyder rådet fra Birgit Daetz.

Tallene for familiehandler er hentet i Den Offentlige Informationsserver, OIS.

BRANCHENYT
Læs også