Erhverv

Sådan skyder du genvej til et forældrekøb

Snart 50 aktionærer i selskab, der udlejer til unge.

Investering & Studiebolig har netop købt en lejlighed i Tage Hansens Gade i Aarhus.

Priserne på de oplagte lejligheder til forældrekøb er efterhånden så høje, at flere og flere ikke har råd til dem. Men det er muligt at skyde genvej til et forældrekøb. Selskabet Investering & Studiebolig har netop fået et bindende forhåndstilsagn fra Skat om, at man nu kan købe sig ind via sine pensionsmidler.

Investering & Studiebolig er et aktieselskab med snart 50 aktionærer. Alle skal skyde minimum 119.180 kr. ind. Dermed køber man sig adgang til selskabets lejligheder, der er købt med udlejning for øje. Lejlighederne ligger i de fem største studiebyer, og konstruktionen er et alternativ til forældrekøb.

Hvad er Investering & Studiebolig?
  • Investering & Studiebolig har eksisteret siden 2015. Formålet er at skaffe aktionærerne billige værelser.
  • Studerende kan leje et studieværelse i København og Aarhus for ca. 4.000 kr. inklusive internet, vand, varme, el samt adgang til vaskemaskine. I Odense, Aalborg, Kolding og andre studiebyer er priserne lavere og helt ned til 2.400 kr.
  • Kapitalen til boligerne fremskaffes ved at forældre, bedsteforældre, den studerende selv eller investorer generelt køber aktier for minimum 119.180 kr. Aktionærerne har herefter anvisningsret til studieboligerne.
  • Investering & Studiebolig opkøber lejligheder i de byer, hvor aktionærerne ønsker det. Alle aktionærer har fået deres boligønsker opfyldt. Investering og Studiebolig har yderligere udlejet til mange, som ikke har været aktionærer eller fået anvist af en aktionær.
  • Der kan investeres på tre forskellige måder:
  1. Med almindelig opsparing (frie midler).
  2. Med pensionsmidler.
  3. Penge fra selskaber.
  • Investering & Studiebolig varetager istandsættelse, administration, drift og vedligeholdelse. Værelserne er monteret med lamper og persienner. Køkkenet er udstyret med service og øvrigt madlavningsudstyr.

»Vores fokus er de studerende og aktionærerne. Vi deler typisk treværelses-lejligheder op og udlejer dem som studieværelser til en pris på mellem 2.400 kr. og 4.400 kr. inklusive vand, varme, el, internet, køkkenudstyr og adgang til vaskemaskine,« siger Birgitte Wolmar, der er kommunikationsansvarlig for Investering & Studiebolig.

Værelserne er udstyret med lamper og persienner, så det er let at flytte ind og ud.

»De studerende flytter i dag meget ofte rundt mellem universiteter i Danmark og udlandet, og derfor er det vigtigt, at de let kan flytte, uden at deres indskud går tabt,« mener Birgitte Wolmar.

Investering og Studiebolig har eksisteret siden 2015 og er tæt på at have 50 aktionærer. En aktie koster 119.180 kr. og kan handles to gange om året, hvor aktiekapitalen forhøjes. Skat har nu godkendt, at man kan købe en aktie via sine pensionsmidler.

Dermed er man omfattet af 20 pct.-reglen, der betyder, at en enkelt aktie maksimalt må fylde 20 pct. af den samlede opsparing. Det vil sige, at pensionsformuen skal være lige knap 600.000 kr., før man kan blive aktionær.

Ifølge Birgitte Wolmar kan aktien ligestilles med en obligationsinvestering. Men hvor renten på obligationer er tæt på 0, har aktionærerne i Investering & Studiebolig kunnet få et årligt afkast på 7,8 pct. Det er dog langt fra sikkert, at man kan få et så højt afkast de kommende år på grund af de høje priser på lejligheder.

»Vi forsøger at balancere aktionærinteresser med en god service og behandling af de studerende, som er fundamentet for selskabet. Investering & Studiebolig er også en mulighed for almindelige mennesker, der ønsker at hjælpe deres børn til en studiebolig,« siger Birgitte Wolmar.

Alle aktionærer, der har ønsket værelser til deres børn eller børnebørn, har kunnet få det. Der har faktisk været et overskud af værelser, så også unge, hvis forældre ikke er aktionærer, bor i lejlighederne. Men hovedformålet er altså at begunstige aktionærernes børn eller børnebørn.

Tidligere chefredaktør for Børsen Leif Beck Fallesen er bestyrelsesformand og tidligere socialdemokratisk borgmester i Fredericia Uffe Steiner Jensen er næstformand i Investering & Studiebolig.

BRANCHENYT
Læs også