Privatøkonomi

Ny prognose: Boligejere vil tjene 3 pct. om året

Der er optimisme på boligmarkedet, og den vil forplante sig i priserne.

Det har været en god forretning at være boligejer de fleste steder de seneste år, og det er ikke slut endnu, mener Nykredit. Foto: Michael Hansen

Ejer du et parcelhus, står du til en gevinst på 3,1 pct. hvert år frem mod 2021. Ejere af lejligheder står til en gevinst på 4,7 pct. Sådan lyder konklusionen fra Nykredits regionale boligprisprognose.

Størst gevinst får boligejerne i København, men det er slut med tocifrede prisstigninger hvert år. Det har ejere af lejligheder i byen ellers været vant til de senere år.

Men en gennemsnitlig prisstigning på 6,5 pct. hører til i den absolut høje ende af prisforventningerne. Alene i år forventer Nykredit, at ejerlejlighederne i København vil stige med 8,4 pct. Sidste år var stigningen 10,6 pct.

»I København venter vi, at farten sænkes et gear efter en årrække med stor fart. Priserne er simpelthen nået et leje, hvor færre købere kan og vil være med. Enten kan budgettet ikke klare den høje pris, eller også er de nervøse for prisfald og vil se tiden an,« siger chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Fredag kom der handelstal for ejerlejligheder, og de viste et markant fald især i København.

Faldet kan både skyldes den tidlige påske og det usædvanligt kolde vejr, men kan også være begyndelsen på en mere flad udvikling på det ellers så hede ejerlejlighedsmarked, mener Mira Lie Nielsen.

»Det er dog for tidligt at konkludere på, og vi skal som minimum også se fald gennem forårets resterende måneder, før jeg tror på egentlig ændret tendens for ejerlejlighederne.«

2018 ser ud til at blive et godt år også for parcelhusejerne. Priserne på et gennemsnitshus vil øges 3,7 pct. i 2018. Det svarer til knap 75.000 kr.

De højeste prisstigninger venter Nykredit at se i Østsjælland. Her ventes priserne at stige 5,5 pct. Det skyldes stor tilflytning til de større byer som Køge, Roskilde og Greve. Mange af tilflytterne kommer fra København. Generelt går det bedst på Sjælland og knap så hurtigt med prisfesten i Jylland.

Huspriserne i det sydlige Jylland og i Nordjylland ventes kun at stige med henholdsvis 2,7 og 2,8 pct. En forklaring på de lavere priser er, at gennemsnitsalderen uden for de større byer stiger.

»De unge flytter fra de ydre landsdele til de allerstørste byer, og de ældre vil gerne fra de ydre områder inden for landsdelene og hen mod nærmeste større by. Derfor er der nogle områder, hvor det fortsat er svært at sælge husene og derfor den begrænsede prisvækst,« siger Mira Lie Nielsen.

Denne udvikling er blevet tydelig under det nuværende boligmarkedsopsving - og er hovedårsagen til, at forskellene mellem boligmarkedets bund og top er den største i de 26 år, viser kommunal sammenlignelig statistik over boligpriser.

»At der er pæn prisfremgang i alle landsdele vidner om, hvor bundsolid fremgangen i dansk økonomi er. Det kan godt være, at køberne ikke kaster sig over husene i alle afkroge af Danmark, men den høje beskæftigelse, fortsat lavt renteniveau og stigende lønninger, der kommer langt hovedparten af danskerne til gode, gør det lettere end længe at få solgt huset i hovedparten af Danmark,« siger Mira Lie Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også