Privatøkonomi
0

Priser på ejerlejligheder har nået smertegrænsen

Markedet for ejerlejligheder viser svaghedstegn.

Det tager længere tid at sælge ejerlejlighederne, og udbuddet af dem stiger. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen

Der er blevet færre boliger at vælge imellem, men ikke når det drejer sig om ejerlejligheder. Her stiger udbuddet fortsat, og det kan være et tegn på, at lejlighedspriserne i storbyerne har nået smertegrænsen, mener flere boligøkonomer.

I København er antallet af udbudte ejerlejligheder steget med 10 pct. det seneste år, mens der er tale om en stigning på 32 pct. i Aarhus og 27 pct. i Aalborg. I Odense falder udbuddet fortsat.

»Vi tolker det stigende udbud som et tegn på, at priserne er kommet for højt op, og at stadig flere købere trækker sig fra markedet. Tendensen kan være forstærket af de nye låneregler,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Også i Nykredit holder man øje med de høje priser.

»Priserne på ejerlejligheder i de allerstørste byer, København, Aarhus og Aalborg er kommet op på et niveau, hvor der er færre købere, og derfor går det lidt langsommere med at få lejlighederne solgt, end vi har været vant til i en årrække,« siger chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Der er 35.136 parcelhuse til salg. Det er godt 5 pct. færre end i fjor. Der er 6.873 ejerlejligheder til salg. Udbudspriserne på dem falder også, og det er bemærkelsesværdigt, mener afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.

»Med en vis sandsynlighed er det et udtryk for, at lejlighedsmarkedet er ved at skifte tempo. Traditionelt plejer det at være sådan, at priserne stiger i forårsmånederne,« siger Mikkel Høegh.

Et andet tegn på et temposkifte er liggetiderne. I gennemsnit tager det 149 dage at sælge en lejlighed. Det er 15 dage mere end sidste år. I København er tallet 101 dage mod 87 i fjor. På Frederiksberg tager det 78 dage mod 59. I Aarhus 91 dage mod 88 i fjor og i Aalborg 133 dage mod 98 dage i fjor. Eneste udtagelse er Odense, hvor liggetiden er gået ned på 77 dage mod 114 i fjor.

Ingen af økonomerne tror dog på, at der er sket en fundamental ændring. Det københavnske ejendomsmarked er dog altid ekstra interessant, fordi det ofte vender det før alle andre steder i landet, mener Lise Nytoft Bergmann.

»Derfor er vi særligt opmærksomme på tal, der indikerer, at noget har ændret sig i netop det område. Ved den seneste vending på boligmarkedet i 2006/2007 var det udbudstallene, der var det første signal om, at markedet var ved at ændre sig, og derfor er der grund til at blive en lille smule bekymret for dagens tal,« siger hun.

Ejerlejlighedsmarkedet i København, Aarhus og Aalborg hører til de steder i landet, hvor priserne er steget mest.

I København koster en ejerlejlighed nu ca. dobbelt så meget, som da priserne var lavest under den seneste nedtur på boligmarkedet, mens en ejerlejlighed i Aarhus og Aalborg er steget med ca. 60 pct. Det er voldsomme stigninger på så kort en periode.

BRANCHENYT
Læs også