Privatøkonomi
0

Medvind til sommerhusejerne: Gang i salget og turisterne strømmer til

Det er blevet langt mere fordelagtigt at leje sit sommerhus ud.

Der er gang i bookningen af sommerhuse, og sommerhusejerne får bedre muligheder for at tjene på udlejningen.

Der er godt nyt til landets sommerhusejere. Sommerhusmarkedet har ligget underdrejet efter finanskrisen, men siden april sidste år er der kommet så meget gang i salget, at udbuddet af sommerhuse er faldet med 6,2 pct. Samtidig viser nye tal for feriehusudlejningen, at turisterne strømmer til.

»Vi køber sommerhus, når der er økonomisk tryghed på alle andre fronter og det er derfor naturligt, at det først er det seneste års tid, at sommerhusmarkedet for alvor er oppe i gear efter tre år med fremgang for de øvrige marked og dansk økonomi,« siger chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Nykredit har netop opjusteret sin prisprognose for sommerhusmarkedet, og forventer at priserne i gennemsnit stiger med 4,9 pct. i 2018.

Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for antallet af feriehusovernatninger i marts 2018. Tallene viser mere end en fordobling af antallet af overnatninger i forhold til marts 2017.

»De stigende overnatningstal er et håndgribeligt bevis på, at der er et øget bud efter sommerhusovernatninger, og den udvikling kan man som sommerhusejer udnytte,« siger Mira Lie Nielsen.

Hun advarer dog mod, at man baserer sit sommerhuskøb på, at det skal lejes ud. Udlejning skal ses som et bidrag til den samlede økonomi.

»Man kan ikke tage den nuværende høje efterspørgsel for givet. Vi skal ikke mange år tilbage for at se, at tiden var en anden, og at efterspørgslen slet ikke var til stede i samme omfang,« siger Mira Lie Nielsen.

I juni 2017 blev antallet af uger, hvor man frit kan udleje eller bruge huset ubegrænset, øget fra 26 til 34 uger, og der har i de senere år været en kraftigt stigende efterspørgsel på at leje et ophold i et sommerhus. Samtidig er bundfradraget for udlejning forhøjet fra 21.900 til 40.000 kr.

Forhøjelsen er godt nyt for sommerhusejerne, mener direktør for Feriepartner, Flemming Toft Andersen.

»Med så stort et løft i fradraget betyder det, at de fleste kan udleje huset hele højsæsonen, uden at skulle betale skat. Derfor forventer jeg, at vi nu møder flere husejere, der overvejer udlejning. Vi har allerede fået en del henvendelser, efter at det blev kendt, at man havde planer om at ændre reglerne,« siger Flemming Toft Andersen.

Udlejning af feriehuse beskattes med et fast bundfradrag, som altså nu reguleres til 40.000 kr. Herefter kan der fradrages yderligere 40 pct. af resten, og af det tilbageværende betales der kapitalindkomstskat. Det betyder, at man med en årlig lejeindtægt på eksempelvis 50.000 kr. kun skal betale ca. 2.000 kr. i skat.

Forventningerne til den kommende sommer er store. De foreløbige tal for april og maj viser, at danskerne nu booker huse til sommerferien i større omfang end sidste år. I april blev der booket 20 pct. flere overnatninger end i samme måned sidste år.

BRANCHENYT
Læs også